Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Predstavljena knjiga Mirjane Micevske “Sjećanja koja ne blijede”

micevska knjiga

Mirjana Micevska je tokom promocije izjavila da je tek nedavno počela razmišljati da duboko potisnuta vlastita sjećanja i osjećanja iz prvog perioda rata pretoči u knjigu, iz vremena kad je morala donositi po život važne odluke za njeno dijete i druge važne osobe

Knjiga “Sjećanja koja ne blijede”, autobiografsko štivo Mirjane Micevske o doživljajima iz opkoljenog Sarajeva, predstavljena je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Prof. dr. Samir Arnautović, jedan od recenzenata, kazao je u ulozi promotora da ovo štivo, nastalo iz autoricinog ‘potisnutog’ sjećanja na prvi period prve godine rata u Sarajevu, nije puko sjećanje na rat već posebna vrsta sjećanja – iskustva o istinskom suočavanju sa zlom.

Po Arnautovićevom mišljenju, Micevska je dočarala kako se jedna intelektualka, majka, moderna žena, odupire zlu.

Važno je što se ovakva knjiga pojavljuje danas ‘kad neki pokušavaju reći da ničega nije ni bilo’, kaže Arnautović i naglašava da autorica poručuje da nije dovoljno samo preživjeti već i živjeti, a sačuvati pritom puninu života.

Dramski umjetnik Josip Pejaković, također recenzent, nije prisustvovao promociji, ali je moderator i novinar Zlatko Vukmirović pročitao dio njegove recenzije.

– U ovoj knjizi, Micevska govori nam o svom rodnom Sarajevu i početku onog sveopćeg haosa totalnog raspada Jugoslavije. To ona ne radi novinarski nego ljudski kao brižna majka osmogodišnje kćerke Sande koju želi uputiti u Split kod prijatelja i rodbine na neko vrijeme ‘dok se ovdje ne smiri situacija’. Samo oni koji su to doživjeli, a jedan sam od tih, mogu shvatiti do kraja dramu žene razapete između uloge majke i profesije u nestajanju. To raspeće i opisana tragika oko njega je najveća vrijednost ove knjige. Raspadom Jugoslavije, raspale su se iluzije normalnog života – zapisao je Pejaković.

Mirjana Micevska je tokom promocije izjavila da je tek nedavno počela razmišljati da duboko potisnuta vlastita sjećanja i osjećanja iz prvog perioda rata pretoči u knjigu, iz vremena kad je morala donositi po život važne odluke za njeno dijete i druge važne osobe.

Kao motiv za odluku o objavljivanje knjige prevegnula je želja da iza sebe ostavi istinu o proživljenom, koja će podsjećati na nekadašnje beznađe, rekla je.

Mirjana Micevska rođena je u Sarajevu gdje je završila osnovnu školu, gimnaziju i Fakultet političkih nauka – Odsjek žurnalistika.

Tokom radnog vijeka, radila je kao novinarka, urednica i voditeljica u novinskoj agenciji, pisanim i elektronskim medijima.

Formirala je Službu za informiranje Vijeća ministara BiH, kojom je rukovodila sve do odlaska u mirovinu.

Iskustva i dodatnu edukaciju za obavljanje novinarskog i posla u državnim institucijama sticala je u okviru mnogih projekata u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Francsukoj, Italiji, Sloveniji.