šujica

Predstavljena knjiga “Moje rodno selo Baljci” don Ante Markovića

knjiga don anto markovic (1)

Teo Trostmann je istaknuo da je ljubav ono čega je bilo najviše “u našega čovjeka” – ljubav za obitelj, za rodnu grudu, ali i za čovjeka patnika kojemu si ako ne dobri Samaritanac, tada solidarni susjed, brat u nevolji

Knjiga “Moje rodno selo Baljci” don Ante Markovića, kojom je autor želio odati počast mjestu gdje je rođen i odrastao, predstavljena je u subotu ispred Hrvatskog doma u Šujici.

Uz autora, o knjzi su govorili prof. Krešimir Marković, akademska slikarica Ivana Jovanović Trostmann, prof. Teo Trostmann i ing. Ivan Krstanović.

Govoreći o djelu, Krešimir Marković je kazao kako je don Ante u svojoj 83-oj godini ovom knjigom htio “opisati i odati počast mjestu gdje je na svijet došao i rastao, gdje je naučio u brojnoj obitelji s drugima dijeliti, ljubiti, slušati i raditi”.

Ivana Jovanović Trostmann, akademska slikarica koja je pomogla u dizajniranju knjige, istaknula je da su pod kapom nebeskom pred Bogom svi isti i da je važno očuvati čisto srce, duhovnost, sjećanja i poštovanje prema precima i ispravan odnos prema Bogu i čovjeku, a o čemu, kako je rekla, svjedoči život i djelo don Ante Markovića.

Teo Trostmann je istaknuo da je ljubav ono čega je bilo najviše “u našega čovjeka” – ljubav za obitelj, za rodnu grudu, ali i za čovjeka patnika kojemu si ako ne dobri Samaritanac, tada solidarni susjed, brat u nevolji.

Dirnulo me, kazao je Trostmann, kako je Srbin Nikola Krejić kada je iseljavao iz Baljaka poklonio svoje košnice Hrvatu Nikici Križancu. Neka ti bude s halalom, kazao je Nikola Nikici, ali bojim se da će doći vrijeme kada oko Baljaka neće ni ptice pjevati, samo će vuci zavijati.

Trostmann je istaknuo vrijednosti suživota i tradicionalnih konzervativnih vrijednosti, pohvalio temeljitost don Ante i Krstanovića, te naglasio da prostora za istraživače demografije, etnografije, arheologije ima napretek u Šujici i Baljcima.

Autor knjige, don Ante zahvalio je svojim suradnicima.

Istaknuo je kako je htio svojim djelom sačuvati za buduće i sadašnje Šujičane i potomke Baljčana, ljude i život svojeg rodnog sela, njegove plemenite i radišne ljude, sredinu iz koje je crpio zdravu duhovnu hranu i zdrave obiteljske odnose.

“Tko ostaje vjeran Bogu, Bog će upravljati njime”, poručio je don Ante Marković.