livanjsko kulturno ljeto

Predstavljena knjiga “Prikorika” Izeta Hoze

izet hozo (1)

U knjizi je obuhvaćen period od 1956. kad je glavni junak imao pet godina i od kada sežu prva njegova sjećanja, do petnaeste godine života

U sklopu Livanjskog kulturnog ljeta u četvrtak je na ljetnoj pozornici u Gradskom parku predstavljena knjiga “Prikorika” poznatog splitskog gastroenterologa livanjskih korijena dr. sc. Izeta Hoze.

Uz autora o knjizi su govorili Stipe Manđeralo, Pero Mioč, Mahmut Latifić i Ante Tomić.

Knjiga “Prikorika” je literarni prvijenac liječnika Izeta Hoze koji opisuje period njegova življenja u Livnu, u ulici zvanoj Prikorika.

U knjizi je obuhvaćen period od 1956. kad je glavni junak imao pet godina i od kada sežu prva njegova sjećanja, do petnaeste godine života.

U njegovim kratkim pričama vjerno su prikazani ljudi tog vremena, mlinari s kojima se družio, zanatlije i obični ljudi, ali i čudaci koji su davali šarm malom mjestu, obilježavajući jedno vrijeme i običaje.

Kako sam autor ističe često sanja to vrijeme koje više ne postoji. To slatko-gorko djetinjstvo, mlinove, ljude među kojima je bilo dobričina i čudaka, a od tog vremena danas su ostale relikvije relikvijarum, gdje na prste jedne ruke može pobrojiti ljude koje još poznaje u svojoj nekadašnjoj ulici.

Predstavljači knjige istaknuli su kako je autor prvotno mislio ostati pri čistom književnom standardu, ali je knjigu učinio bogatom uvrstivši turcizme, ali i dalmatinske izraze koje je pokupio živeći desetljećima u Splitu.