Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavljena knjiga “Život iza zavjese” autorice Hatidže Demirovski-Nuhbegović

Zivot iza zavjese – Hatidza Demirovski-Nuhbegovic

Suzbijanje diskriminacije prema slijepim i slabovidnim osobama glavni je motiv knjige “Život iza zavjese” autorice Hatidže Demirovski-Nuhbegović čije je štampano izdanje predstavljeno danas u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu.

Autorica je pojasnila da se radnja knjige uglavnom odvija u internatu za slijepu i slabovidnu djecu, te da su u njoj opisani različiti događaji.

Istakla je da je diskriminacija prema toj populaciji danas izraženija nego ikad, i precizirala da je u Sarajevu prije rata između 50 i 60 posto slijepih i slabovidnih bilo zaposleno dok je danas riječ o manje od jedan posto.

Demirovski-Nuhbegović je dodala da su prisutne brojne predrasude prema tim osobama, ali da ona svakim svojim angažmanom nastoji dokazati da, iako su slijepi ti ljudi nisu nužno i bespomoćni.

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović izjavila je da Demirovski-Nuhbegović jedinstvena i dragocjena autorica u bh. kulturi, ne samo zbog činjenice da ne vidi, već zbog svoje spremnosti da govori o vlastitom životu.

Navela je da je njena proza najčešće memoarska i autobiografska u dijelu u kojem se o takvoj vrsti života u Bosni i Hercegovini rijetko govori.

Knjigu je prethodno izdala Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH u audio izdanju, a štampano izdanje knjige koje je predstavljeno danas izdala je izdavačka kuća Planjaks.