vrijedan jubijej

Predstavljena monografija “10 godina Juventafesta”

l_dc09d8543a169c5455a528a007f188a0

Monografija obiluje fotografijama, tekstovima, a kako je kazala direktorica Juventafesta Jasna Diklić, posebna je, jedinstvena, jer su je radile mlade osobe

Monografija “10.godina Juvetafesta” predstavljena je danas u okviru 10. Međunarodnog festivala srednjoškolskog stvaralaštva Juventafest u Sarajevu.

Monografija obiluje fotografijama, tekstovima, a kako je kazala direktorica Juventafesta Jasna Diklić, posebna je, jedinstvena, jer su je radile mlade osobe.

– Između ovih korica nalaze se svi koji su učestvovali 10 godina u 10 Juvetafesta i to je dragocjeno. Kada otvorite korice monografije, odjednom vas zapljusne posebna energija, kao neki veliki buket poljskog cvijeća – kazala je Diklić.

Po mišljenju recenzenta monografije Straje Krsmanovića, jako je važno da na jednom mjestu imamo oficijelne podatke, učesnike, dodjele nagrada i druge informacije.

– Monografija “10 godina Juventafesta” prezentirana je u duhu i stilu mladih – grafički je vedra i razigrana, sa puno fotografija, identificiranja svega što se dešavalo u 10 godina Juventafesta – istakao je Krsmanović.

Promotor monografije Dragan Stojković, je mladima koji vole teatar, umjetnost, poručio da je pozorišni, umjetnički čin, iluzija, ali da je suština umjetnosti ta koja tom iluzijom otkriva stvarnost koju mijenja.

Mladi iz BiH i regije, dodao je, druženjem sa Juventafestom zajednički žive iluziju, ostvarenu utopiju umjetničkog djela koja ruši strahove svakodnevice.

Autorski, urednički tim monografije, Ismar Žalica, Azra Islamagić Mulahmetović i Adis Omerović su izrazili zahvalnost svima koji su pomogli ne samo da 10 godina živi Juventafest, nego i što im je ukazano povjerenje da urade najkompleksniji i najzahtjeviniji projekt, kao što je monografija “10 godina Juventafesta”.