Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kostajnica

Predstavljena monografija “Milena Dravić ili ključ snova”

milena dravic monografija

Kad sam došla u njenu kuću i rekla da ću raditi knjigu o njoj, Milena se iskreno iznenadila i bila je presrećna

U Kostajnici je večeras promovisana monografija “Milena Dravić ili ključ snova” autorke Anite Panić.

Ova knjiga hronološki prati filmsku, televizijsku i pozorišnu karijeru slavne glumice, ali i oslikava Milenu Dravić kao skromnu i humanu osobu posvećenu svom poslu.

“Ne treba mnogo povoda da se uradi knjiga o tako velikoj glumici. Ona je jedina sa naših prostora dobitnica nagrade u Kanu za žensku ulogu. Snimila je 170 filmova i u bivšoj Jugoslaviji imala veliku popularnost, ne samo ovdje, već i van granica zemlje”, rekla je Panićeva Srni.

Ona je navela da je ključ kao metaforu iskoristila u naslovu monografije jer je uz pomoć ove knjige na neki način ušla u život Milene Dravić, lično je upoznala i otkrivala njene svjetove.

“Milena je bila veliki profesionalac, ali veoma skromna i neposredna osoba. Kad sam došla u njenu kuću i rekla da ću raditi knjigu o njoj, Milena se iskreno iznenadila i bila je presrećna. Tom prilikom mi je rekla da od države nije tražila privilegije i tužno dodala da niko o njoj nikad nije napisao knjigu”, kaže Panićeva.

Autorka je dodala da u monografiji o Mileni govore njene kolege i prijatelji, među kojima su Rade Šerbedžija, Veljko Bulajić, Anica Dobra, Mira Furlan, Vojin Ćetković i Oleg Vidov, ruski glumac koji je sa Milenom glumio u filmu “Bitka na Neretvi”.

Prema njenim riječima, u knjizi su prvi put objavljene i neke fotografije iz privatne arhive Milene Dravić.

“Ova knjiga je posebna zbog bogate faktografije, ali i zbog ljudi koji su glumici bili značajni, a koji govore o njoj. Bio je to veliki izazov za mene, kome sam pristupila seriozno i na dokumentaristički način i nadam se da sam uspjela da čitaocima približim ovako veliku glumačku karijeru”, rekla je Panićeva.

Monografija je objavljena u izdanju Filmskog centra Srbije i Službenog glasnika na srpskom i engleskom jeziku.

Najveća srpska i jugoslovenska filmska glumica Milena Dravić preminula je u Beogradu 14. oktobra prošle godine u 79. godini.