Kultura

sarajevo

Predstavljena monografija o don Luki Brkoviću “U službi Boga i čovjeka”

21/01/2022

Tekstove u knjizi pisala su 24 autora, među kojima su svećenici, sveučilišni profesori, novinari, književnici, kulturni djelatnici, odvjetnici, ekonomisti, političari

U sklopu proslave 120 godina od osnutka Hrvatskog kulturnog društva Napredak, Središnja uprava organizirala je predstavljanje knjige o don Luki Brkoviću naziva “U službi Bogu i čovjeku” skupine autora u četvrtak 20. siječnja 2022. godine u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemenište u Sarajevu.

Knjiga “U službi Bogu i čovjeku”, koju je izdalo HKD “Napredak” 2021. godine, a priredili je počasni predsjednik HKD Napredak prof. dr. Franjo Topić i Ljubomir Lukić, pokazuje životni put don Luke Brkovića od rodnog Rostova, njegovog obrazovanja u Đakovu, Sarajevu i Zagrebu te svećenićkog služenja od 1967. do 2017. godine i to u Tuzli, Sarajevu, Rankovićima, Solakovoj Kuli, Čajdrašu i ponovo u Sarajevu.

Tekstove u knjizi pisala su 24 autora, među kojima su svećenici, sveučilišni profesori, novinari, književnici, kulturni djelatnici, odvjetnici, ekonomisti, političari. Privlačnosti knjige pridonose i brojne fotografije koje kronološki prikazuju don Lukin fizički, intelektualni i duhovni rast i razvoj.

O ovoj hvalevrijednoj monografiji, govorili su mons. dr. Ratko Perić, umirovljeni mostarski biskup, mons. prof. dr. Franjo Topić, počasni predsjednik HKD “Napredak”, a pročitan je i osvt na knjigu mr. Nevena Šimića. Završnu riječ dao je don Luka Brković.

Prof. Topić je rekao je da je kriterij za pozivanje autora tekstova u knjizi bio da dobro poznaju don Luku i da su njegovi prijatelji.

“Kako sjećanja blijede i redovno su nesređena zato smo htjeli da to ostane zabilježeno. Ovo su svjedočanstva prijatelja i poznanika o don Luki“, kazao je prof. Topić.

Biskup Perić prepričao je brojne zanimljivosti iz svećeničkog života don Luke te istaknuo dvije don Lukine značajke.

“On je nepopustljivo uporan, kao kada se upire auto uzastranu; ako se pusti, skotrljat će nizastranu. Zato uporan do kraja, do vrha. I druga: bio je nemoćan samo pred ‘nepomozivima’, onima koji su defetistički i pesimistički mislili i govorili da im nitko ne može pomoći, jer su problemi veći od rješenja”, rekao je biskup Perić.

Mr. Šimić je u svom osvrtu na knjigu napisao da je don Luka čovjek dijaloga te da dijalog znači slušanje i razumijevanje drugog.

“Don Luka uvijek je imao izražen dar da sasluša druge, bez obzira je li taj drugi generacijski, socijalno, stručno-profesionalno, nacionalno ili religijski drugi”, napisao je Šimić.

U svom obraćanju don Luka je zahvalio svima koji su sudjelovali u izdavanju knjige i njezinom predstavljanju.

„Najprije zahvaljujem svojima i genetskoj baštini od njih naslijeđenoj“, kazao je don Luka te se prisjetio riječi svoga oca Ive koji mu je već na Mladoj misi kazao: „Sine, evo Ti ovaj peškir da brišeš znoj i suze zaplakanima i znojnima, ali nemoj da Tvoj Ivo čuje da je netko radi Tebe zaplakao“.

„Drugi razlog da sam onakav kakav jesam jeste vi, autori ovih tekstova, i mnogi ljudi iz različitih staleža, struka, vjera i nevjera koji su me poticali i oplemenjivali. A imao sam sreću da su me primali u svoje društvo bolji i pametniji od mene, od kojih sam učio i učili su me“, rekao je don Luka dodajući da je živio u „privilegiranom“ vremenu i prostoru te shvatio da ne treba birati stranu već dobre ljude sa svih strana.”

“Sve ovo napisano je gotovo kao nekrolog. Vidite da se može umrijeti prije smrti“, rekao je don Luka.

Moderator predstavljanja knjige o don Luki Brkoviću “U službi Bogu i čovjeku” bio je novinar Senad Dorić, a događaj, organiziran uz poštovanje svih epidemioloških mjera, bio je predmet brige, pažnje i poštovanja brojnih medijskih djelatnika.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.