Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

značajan jubilej

Predstavljena monografija povodom 70. rođendana Lutkarskog kazališta Mostar

l_e08ea86946463d87d7cd0216b41d9d53

Direktor Lutkarskog kazališta Mostar Tibor Oreč kazao je kako se monografija predstavlja povodom sedamdesete obljetnice Lutkarskog kazališta Mosta

Raskošno monografsko izdanje, objavljeno pod imenom “Djetinjstvo koje traje – Lutkarenje, Grad i mi” predstavljeno je u utorak navečer u sklopu proslave 70 godina neprekinutog umjetničkog rada Lutkarskog kazališta Mostar.

Direktor Lutkarskog kazališta Mostar Tibor Oreč kazao je kako se monografija predstavlja povodom sedamdesete obljetnice Lutkarskog kazališta Mostar.

– Iako sam subjektivan, priznat ćete da je to jedno kolosalno razdoblje gdje su se djeca Mostara, Hercegovine i okoline zabavljala i učila s lutkarima i lutkarskim predstavama. Sedamdeset generacija djece, sada veće odraslih baka i djedova je bilo u prilici gledat naše predstave i to nam je drago. Drago nam je da već sedamdeset godina možemo živjeti s našom publikom, da ih možemo naučiti nešto novo, da ih možemo učiti kreativno razmišljati, maštati i da njihov prvi susret s kulturom bude upravo kod nas – kazao je Oreč, dodavši kako monografija ostaje za povijest.

Napomenuo je kako je u monografiji opisano 168 predstava koje su se premjerno izvodile od 1952. godine na daskama koje život znače.

– Drago nam je da smo uspjeli sve to sastaviti u jednu knjigu, posao je bio jako obiman. Nadam se da je finalni proizvod dobar, a ono s čim smo mi zadovoljni to su naš emocije s kojima smo radili ovu knjigu. Ljubav prema kazalištu koja graniči s ludilom – istaknuo je ravnatelj mostarskog Lutkarskog kazališta.

Kazališnu monografiju osmislio je i uredio književnik i novinar Darko Juka, a knjiga sadržajno nudi lepršav presjek sedam desetljeća dugoga stvaralačkog puta Lutkarskoga kazališta Mostar i svih mališana koji su rasli uz njegove antologijske predstave.

Juka je naglasio kako je u ovo djelo uložena golema strast te da je knjiga uistinu jedan izvrstan presjek sedam desetljeća dugog, neprekinutog rada Lutkarskog kazališta Mostar.

Napomenuo je kako su u monografiju utkane sve premjere, od te davane 1952. godine do današnje premijere ‘Oblaković mali’ koja je nedavno odigrana i kojom je obilježen sedamdeseti rođendan.

– Zabilježeni su svi osnovni podatci o tim predstavama, potom tekstovi prijatelja kazališta, redatelja, dramaturga iz cijele regije te sve one zaigrane fotografije koje svjedoče, što to kazalište uistinu jest. To su osmjesi djece, to je učenje pravih vrijednosti, jedno sjedinjavanje emocije, obrazovanja, prosvjete i jedan plemeniti rast kojem svjedočimo i kojem smo ovog tipa dali pečat – kazao je Juka.

Pritom je naglasio kako je ovo tek prvi u nizu velikih jubileja koje će ovo kazalište slaviti.

Slavljenička monografija Lutkarskoga kazališta Mostar, osim mnoštvom fotografija iz svih razdoblja kazališnoga djelovanja, obiluje i tekstovima regionalno i svjetski priznatih redatelja, scenarista i dramaturga, posvećenih upravo rođendanu mostarskih lutkara.