Kultura

Historijski muzej BiH

Predstavljena platforma “Religioskop” koja o naslijeđu govori kroz 100 priča

10/11/2020

Govoreći o zanimljivostima koje se mogu pronaći na platformi, Hašimbegović navodi da Historijski muzej u svojoj kolekciji ima jedan Kur'an ručno pisani iz šesnestog stoljeća koji nije imao priliku da izloži

Historijski muzej BiH kreirao je digitalnu platformu “Religioskop” namijenjenu mladima i onima koji žele saznati više o kulturno-historijskom naslijeđu četiri monoteističke religije na području BiH i njihovom doprinosu razvoju bh. društva.

U fokusu digitalne platforme, koja je prezentirana danas u Historijskom muzeju BiH, je obrazovanje i vjersko naslijeđe BiH koje se čuva u lokalnim muzejima i drugim baštinskim institucijama, kao i promocija digitalnih tehnologija u kulturi i obrazovanju.

Direktorica Historijskog muzeja BiH i urednica “Religioskopa” Elma Hašimbegović kazala je da je riječ o edukativnoj platformi koju je priredio tim Muzeja uz pomoć mentora iz religijskih zajednica.

– Radi se o skupljanju priča materijalnog i nematerijalnog naslijeđa koje smo spojili u 100 priča – istaknula je Hašimbegović dodavši da su priče bazirane na izvorima, literaturi a pitke su, zanimljive i donose mnogo novih informacija o kulturno-historijskom naslijeđu BiH.

Hašimbegović je također kazala da je slogan Muzeja “klik na baštinu” te da je dovoljno otići na religioskop.ba i tamo će pronaći priče.

Govoreći o zanimljivostima koje se mogu pronaći na platformi, Hašimbegović navodi da Historijski muzej u svojoj kolekciji ima jedan Kur'an ručno pisani iz šesnestog stoljeća koji nije imao priliku da izloži.

– Ovo je prilika da taj Kur'an nađe svoje mjesto u ovoj digitalnoj platformi – ustvrdila je ona.

Dirigent Stefan Mojsilović iz Srpskog pjevačkog društva “Sloga” kazao da je platformu pomogao tekstovima o horskom pjevanju.

– Zaista divan projekat. I za mlade i za obrazovanje i za turizam. Jedna digitalna platforma u vremenu kada se sve prebacilo u virtualni svijet. Imamo projekat koji govori o stotinu različitih događaja, hramova, crkava, džamija istorijskih i drugih spomenika, gdje se govori o četiri religije kroz pričice – naglasio je Mojsilović, dodavši da se na platformi nalazi i tekst kako se razvijala pravoslavna crkvena muzika.

Profesorica historije i predsjenica Udruženja EUROCLIO HIP (Udruženje nastavnika i profesora historije/istorije/povijesti) Melisa Forić je kazala da je “Religioskop” interesantan projekat koji nudi velike mogućnosti za korištenje u nastavi te potrebe muzejske padagogije koja je poprilično zanemarena.

Platforma, smatra Forić, nudi brojne nogućnosti za korištenje.

– Kratkoća priča, stil pisanja, informacije koje su date daju jednu sličicu a i pozivaju na dalje istraživanje sa zanimljivim detaljima – zaključila je Forić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.