Predstavljena putopisna knjiga “Hercegovačkim krajolicima”

hercegovackim krajolicima – knjiga

“Hercegovačkim krajolicima – od Rame do Huma” naziv je putopisne knjige Mateja Škarice koja je u četvrtak navečer predstavljena u mostarskoj Galeriji Aluminij.

“Putopisi sabrani između ovih korica nastajali su u razdoblju duljem od sedam godina, a svaku postaju gotovo u stopu prati i moj slikarski rad, odnosno jedna skladna galerija krajolika, rađenih u tehnici ulja na platnu. Tim više je ova knjiga zahtjevnija jer je svojevrsni književni oblik izrastao iz izložbi mojih slika održanih u Mostaru, Zagrebu, Požegi i u Zadru, te su moje slike prijateljice mog pisanja koje izvrsno upotpunjuju ukupan spisateljski doživljaj”, istaknuo je Škarica.

Dok je ocjenjivač ovoga djela, prof. dr. Antun Lučić, zaključio kako u Hercegovačkim krajolicima stvarni prizori, kao u hispanoameričkom magijskom realizmu, poprimaju nestvarnost pa i svojstva fascinacije, njegovo je izlaganje upotpunila prof. Tina Laco, iščitavajući odabrane ulomke iz knjige, kao i odabrane pjesme ovoga svestranog autora.

Inače, Matej Škarica rođen je 1981. u Mostaru, u kojem je 2005. diplomirao novinarstvo, a 2010. magistrirao komunikologiju na poslijediplomskom znanstvenom studiju Informacijskih i komunikacijskih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Slikarstvom se, samouko, bavi još od završetka gimnazije, a piše pjesme, eseje, osvrte i putopise. Osim ove putopisne zbirke, autor je još dvaju knjiga: Treće stanje Duha (2006.) i Propaganda kroz europsku povijest (2012.). Bavi se istraživanjem kulturno-povijesnog naslijeđa i identiteta Hrvata BiH, s naglaskom na ramsko-neretvansko podneblje. Živi i radi u Zagrebu.