Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavljena radna verzija monografije o Hajrudinu Šibi Krvavcu

siba krvavac monografija3

U sklopu programa „Dan Šibe Krvavca“, večeras je u kinu Meeting Point u Sarajevu predstavljena radna verzija monografije o Hajrudinu Šibi Krvavcu.

Predsjednica Udruženju rediteljica i reditelja BiH Jasmila Žbanić kazala je Feni da su „Sjećanje na Šibu“ zamislili kao jedan radni sastanak na koji su pozvali filmske radnike da dođu, posebno one koji su poznavali Šibu i koji su radili s njim, „da predstavimo ono što smo mi zamislili da bude u monografiji, da nam mogu sugerirati ukoliko imaju još nekih ideja, kontakata i stvari koje mogu poboljšati tu monografiju“.

– Obzirom da smo potpisali Ugovor s Arhivom BiH, imamo vrlo važnih materijala, fotografija, scenarija u Arhivu BiH, koje ćemo integrirati u monografiju. Mislim da će to biti ljudima jako zanimljivo, jer neke od tih dokumenata nikada niko nije vidio – istaknula je Žbanić.

Kaže da su spremili većinu stvari za monografiju i ovo je neka vrsta „zajedničke kontrole“ da li imaju sve što treba.

– Čekamo još par tekstova i najvjerovatnije da bi promociju radili za sljedeći Šibin dan. Monografija iziskuje važna finansijska sredstva zato što želimo da bude lijepo i plementio oblikovana – navela je Žbanić, dodajući da je Nebojša Jovanović, autor monografije zajedno s uređivačkim timom.

Direktor Arhiva BiH Saša Klepić je kazao Feni da je Arhiv partner na ovom projektu, podsjećajući da je s Udruženjem rediteljica i reditelja BiH prošli mjesec potpisan i ugovor o tome.

– Mi nastupamo tu s kompletnom građom koju Arhiv čuva kad je u pitanju Šiba Krvavac i puno poveznica smo dosad našli. Dolazimo svaki dan do nekih novih saznanja koja su zaista interesantna i dobra, pogotovo za sve te ljude koji nisu s nama, a o njima postoje mnoga svjedočenja, od fotografija, ugovora i svih zapisa – kazao je Klepić.

Dan Hajrudina Šibe Krvavca poseban je program kojim Udruženje rediteljica i reditelja u BiH obilježava rođendan jednog od na­jvećih bh. filmskih autora.

U cjelodnevnom programu prikazan je gotovo cjelokupan njegov opus, a u okviru Dana je predstavljena i radna verzija monografije o Hajrudinu Šibi Krvavcu.

Na ovaj način Udruženje rediteljica i reditelja u BiH nastavlja jasno naglašavati važnost reditelja u bh. kulturi i njihov tra­jni uticaj jer su oni ti koji tvore ne samo kulturnu nego i socijalnu sliku nekog društva, ali, zbog prirode posla, nisu jasno vidljivi.

– Osim što slavi filmsku umjetnost, Dan Šibe Krvavca i dalje podsjeća na važnost ovog autora i želi inspirirati nove generacije koje gotovo uopšte nisu upoznate s jednim od najznačajnih bh. umjetnika – navode iz Udruženja.