Predstavljena studija Edine Murtić o Branku Ćopiću

edina_murtic

Studija “Umjetnost pripovijedanja Branka Ćopića” autorice Edine Murtić predstavljena je danas na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Riječ je o studioznom djelu s uvidom u cjelinu Ćopićevog opusa, ali i književnohistorijski kontekst bosanskohercegovačke književnosti.

Profesor na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Almir Bašović istakao je da ova knjiga nudi ozbiljno čitanje Branka Ćopića. U njoj, dodao je, autorica se bavi važnim problemom koji objašnjava Ćopićevu poetiku a to je problem narodnog karnevalskog ambivalentnog smijeha.

– Ovo je čitanje lišeno svih vanknjiževnih pristupa. Ono jeste čitanje iznutra – rekao je Bašović.

Također se osvrnuo i na ulogu koju Ćopićeva djela imaju u odrastanju istakavši da bi on trebao biti najzastupljeniji pisac u školama.

Edina Murtić ističe da je Ćopić bio pisac koji je imao magiju opčinjavanja čitatelja. Navela je da je ova knjiga namijenjena svima onima koji vole jednog od najznačajnijih pisaca Bosne i Hercegovine.

Kad je riječ o tome koliko je Ćopić danas prisutan u čitanjima, Murtić ističe da je zastupljen u nastavnim programima, a ostalo je do čitatelja.