Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Knjiga.ba

Predstavljena tri nova naslova

knjiga19

Istanbul na fotografijama majstorsko je svjedočanstvo prikazano koliko kroz posebnosti neposrednog iskustva toliko i kroz moć mita

Online knjižara Knjiga.ba i februaru nastavlja sa predstavljanjem novih zanimljivih naslova iz njihove ponude.

Orhan Pamuk – Istanbul na fotografijama (Grad, sjećanja)

Portret Istanbula, Pamukovog rodnog grada, jednog od najvećih svjetskih gradova, intiman i panoramski, istovremeno je i autoportret pisca prekriven sjećanjem i melanholijom.

Istanbul na fotografijama majstorsko je svjedočanstvo prikazano koliko kroz posebnosti neposrednog iskustva toliko i kroz moć mita.

Orhan Pamuk je i nakon objavljivanja knjige Istanbul: Grad, sjećanja, nastavio svojoj kolekciji dodavati fotografije Istanbula. Za Istanbul na fotografijama odabrao je više od dvjesto dodatnih fotografija, povezujući svaku novu sliku sa svojim sjećanjem. Ovaj raskošni izbor okuplja fotografije Are Gülera, Henrija Cartier-Bressona i istaknutih kolekcionara iz Istanbula i uz novi uvod, sadrži i prethodno neobjavljene porodične fotografije iz autorovog arhiva.

Hajrudin Somun – Sefernama iz Irana

Teško je žanrovski jednoznačno odrediti ovu opsežnu, rijetko znalački i nadave dobro napisanu knjigu. Reći da je književni putopis, vjerovatno bi bilo najbliže njezinu profilu i autorovoj intenciji, ali ona je, čak i znalcima, mnogo više od toga.

Ona je rijetko kompetentan uvod u kulturu, povijest i religijske tradicije jedne velike civilizacije, kao i nevjerovatno instruktivan vademecum za suvremeni Iran. (Željko Ivanković)

Ferida Duraković – Kao kiša u japanskim filmovima

Jedinstvena pojava u našoj književnosti i u našem socijalnom okruženju, ova nas pjesnikinja iznova podsjeća šta znači kad se dva dobra spoje. Onda dobijete poeziju, koja vas obuzima. Kao kiša u japanskim filmovima. (Ahmed Burić)

Još više zanimljivih naslova nalazi se u knjižari na adresi Knjiga.ba, saopćeno je iz Leftora.