Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

unsa

Predstavljena web platforma o stećcima

stecci

Projekt je inicirao profesor Edin Bujak sa Katedre za arheologiju, a realizirala ga je softverska kompanija “Klika” iz Sarajeva u saradnji sa Institutom za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

Istraživačka web platforma nekropola.ba koja predstavlja projekat očuvanja kulturne baštine Bosne i Hercegovine predstavljena je danas na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

Projekt je inicirao profesor Edin Bujak sa Katedre za arheologiju, a realizirala ga je softverska kompanija “Klika” iz Sarajeva u saradnji sa Institutom za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Edin Bujak istakao je da je riječ o značajnom projektu istraživačke platforme namijenjene naučno-istraživačkoj zajednici koja se bavi proučavanjem i očuvanjem stećaka, vrijednog srednjovjekovnog blaga Bosne i Hercegovine.

– Ovakvi projekti pomažu da se prošire znanja i očuva naša baština. Želimo na vizuelan, dopadljiv način prezentirati stećke putem web stranice – kazao je Bujak.

On se rekao da će platforma također ukazivati i na ugroženost stećaka kao naslijeđa koje ubrzano nestaje i nerijetko završava u temeljima zgrada, puteva…

Platforma nekropola.ba će, smatra Bujak, dokumentirati trenutno stanje i sačuvati ga dok ne dođe neko novo vrijeme i ne krenemo svi zajedno da štitimo naslijeđe.

Prisjećajući se da je svojevremeno profesor Dubravko Lovrenović ukazivao na potrebu za formiranjem Instituta za stećke, Bujak je rekao da ideja nije nikad zaživjela.

– Ovo je i jedan način da se odužimo profesoru kroz pravljenje baze podataka o stećcima – kazao je Bujak.

Latifa Imamović iz kompanije “Klika” istakla je da je riječ o jednoj od najvećih bh. softwerskih kompanija koja se uključila bez nakanade u projekat kao vid pomoći zajednici.