Mostar

Predstavljena zbirka poezije Ane Marić “Što se smiješ?”

moknjiga

O knjizi su govorili profesor književnosti Antun Lučić te gimnazijski profesor filozofije i generalni sekretar Napretka GP Mostar Ivan Vrljić

Knjiga poezije “Što se smiješ?” (Carmina ad magistra) mostarske pjesnikinje Ane Marić predstavljena je u utorak navečer u Maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

O knjizi su govorili profesor književnosti Antun Lučić te gimnazijski profesor filozofije i generalni sekretar Napretka GP Mostar Ivan Vrljić.

Anina prva knjiga poezije “Što se smiješ?” (Carmina ad magistra) odiše samouvjerenošću, a tematskim okvirom vezana je isključivo za grčku mitologiju, rečeno je na promociji.

“Anina poezija usmjerena je iz ovovremenosti u klasičnu davninu i potvrda je pjesničke otvorenosti, znatne izgrađenosti i šireg nastojanja da se moderno stvaranje sustavi i vidi uz ranije zajamčene, konvencionalne uspjehe pjevanja”, piše u svom predgovoru sveučilišni profesor Antun Lučić.

Po riječima recenzent Ivana Vrljića, Anina poezija predstavlja “mitski svijet obrušen dalekozorom k transcendentnom poimanju života i sveukupne zbilje postojanja”.

“Teorijski i praktično u vlastitim pjesmama mlada pjesnikinja Ana Marić projicira samu sebe, a time podliježi duhovnoj komponenti mitova, a kroz lik božice Here dočarava i evocira izgubljenu ljubav, nadanja i stigme probuđenog pa zaustavljenog ljubavnoga zanosa”, kazao je Vrljić.

Sama autorica dodala je kako mitološka pozadina likova u njezinoj knjizi posjeduje dublji smisao i personificirano značenje.

Moderator promocije bila je mostarska glumica Tina Laco, a stihove iz knjige čitali su Ivan Volić i Magdalena Mitar te ostali članovi Kluba studenata hrvatskog jezika Franjo Miličević.

Glazbenu stavku predvodila je mlada Jelena Skoko virtuoznom izvedbom na gitari, priopćili su organizatori promocije.