Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavljeni radovi finalista za nagradu mladim umjetnicima “Zvono”

FNA_87939

Igor Bošnjak, Nikola Kekerović, Vesna Majstorović i Saša Tatić finalisti su najznačajnije nagrade za mlade umjetnike “Zvono”.

Dobitnik nagrade “Zvono” 2018. bit će proglašen na otvorenju grupne izložbe radova finalista 12. oktobra u izložbenim prostorijama Udruženja “Sklop” u Sarajevu.

Direktorica Udruženja “Sklop” Sandra Bradvić istakla je na današnjoj pres konferenciji u Sarajevu da je nagrada “Zvono” otvorena za mlade umjetnike iz čitave BiH, a jedini joj je uslov kvalitet. Napomenula je da je o finalistima odlučivao međunarodni žiri.

Tako je finaliste odabrao žiri Jean-Claude Freymond-Guth, nezavisni kustos i umjetnički savjetnik, Nina Komel, dobitnica nagrade “Zvono” 2016, Karina Kottova, kustosica i direktorica Jindřich Chalupecký Society, Prag, James Merle Thomas, profesor za Globalnu savremenu umjetnost, Filadelfija, Christopher Yggdre, direktor agencije L’ Agence à Paris i kustos bosansko-hercegovačkog paviljona na 57. Venecijanskom bijenalu 2017.

Finalisti nagrade “Zvono” imali su priliku da predstave svoje radove. Tako je Saša Tatić, govoreći o svojim radovima, navela da se ona bavila ličnim i intimnim.

Rad “(Ne)Završena kuća: Spomenik” posvećen je nezavršenoj porodičnoj kući koja funkcioniše kao dom. Tatić je podsjetila da je trend nezavršenih kuća u kojima se živi uveliko prisutan u BiH te da je ona i aplicirala kod Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH kako bi se “zaštitio ovaj fenomen”.

Drugi rad je osvrt na ono što generacije ostave iza sebe. Kako je rekla, njen djed je ostavio zemlje i za njenog oca i za nju. Otac je imao svoju kuću u njenim godinama, a ona je na komadu nasljedstva – zemljištu uspjela da uz pomoć prijatelja i rodbine napravi tek kamen temeljac.

Pitanje koje postavlja Vesna Majstorović kroz rad “Are you born to be pretty” je jesmo li zaista rođeni da budemo lijepi i da li je ljepota svrha postojanja?

Drugi njen rad se tiče banjalučke Julije-Safikade. Majstorović je podsjetila na ljubavnu priču o Safikadi i mladom oficiru koji je poginuo te istakla da gradske vlasti ne rade ništa na renoviranju Safikadinog spomenika, kao i da je ona uradila simboličke intervencije na spomeniku.

Igor Bošnjak u svojim radovima postavlja pitanja koja se tiču smrti. Tako je tu rad “Ima li smrti poslije života?” koji je, kako je objasnio, reakcija na pitanje koje se često postavlja “Ima li života nakon smrti?”. Drugi Bošnjakov rad je “Spomenik palim borcima budućeg rata” kao spomenik koji postoji a koji se ne vidi. Bošnjak smatra da postoji opterećenost spomeničkom kulturom te na ovaj način reaguje.

Nikola Kekerović kao svoju reakciju na zbivanja ponudio je rad “Hard Core” koji se sastoji od betonskih jaja koja simbolišu proteste te rad “Diktator” koji predstavlja digitalni crtež na instagram profilu.

Član žirija James Merle istakao je da je žiri imao priliku pogledati raznovrsne radove, te da se ovih četvoro finalista izdvojilo već na početku žiriranja.

On je naglasio zadovoljstvo što nagrada “Zvono” potiče mlade umjetnike na kritička razmišljanja.

Nagrada “Zvono” za mlade vizualne umjetnike u BiH osnovalo je 2006. godine Udruženje SCCA Sarajevo Center for Contemporary Art. Od 2017. godine novi oficijelni partner za organizaciju nagrade je Udruženje za istraživanje, dokumentiranje i prezentiranje umjetnosti “Sklop”.

Ovu ključnu nagradu “Sklop” realizira sa dvije partnerske institucije iz New Yorka: Residency Unlimited i The Trust for Mutual Understanding. Konkurs je otvoren za likovne umjetnike do 40. godine starosti.

Nagrada “Zvono” sastoji se od dvomjesečne umjetničke rezidencije u New Yorku kod Residency Unlimited, kao i samostalne izložbe pri povratku iz SAD.

Cilj nagrade je pružiti podršku mladim stvaraocima i olakšati im daljnju djelatnost, smještajući ih sa položaja marginalne prema središnjoj ulozi u društvu, putem stvaranja pozitivnog konteksta za mlado stvaralaštvo, kreativnost i inovativnost, sa kojima bi društvo moglo i trebalo da se identificira.

Nagrada “Zvono” je dio mreže YVVA The Young Visual Artist Award, čije članove čini 12 zemalja jugoistočne Evrope. Nagrada je zamišljena kao novo i prestižno mjesto okupljanja najkreativnijih snaga savremene umjetničke scene, lokalno, gdje se nagrada održava, ali i internacionalno među državama YVVA mreže. Ime je nagrada dobila po Likovnoj grupi “Zvono”, koja je djelovala u Sarajevu od 1982. do 1992. godine.

Projekat podržava Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).