Predstavnici Fondacije za zaštitu historijskog naslijeđa posjetili NUBBiH

nubbih_bennett_posjeta as Smart Object-1

Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine posjetio je izvršni direktor Fondacije za zaštitu historijskog naslijeđa Christopher Bennett, te predstavnica organizacije Family Search Inna A. Konušin, koji su obišli Odjel za digitalizaciju čiju opremu je 2014. godine donirala pomenuta Fondacija sa sjedištem u Bosni i Hercegovini.

U sklopu projekta, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH je već digitalizirala dio fonda stare periodike Bosnicher Bote, Bosniche Post, Nada, Sarajevski list i Bosanska vila.

Fondacija za zaštitu historijskog naslijeđa je interdisciplinarna platforma čiji je fokus na očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa regiona. Stvorena je kao odgovor na višedecenijski zanemarivanu potrebu da se očuvaju i promovišu kulturni identiteti svih naroda i etničkih i religijskih grupa regiona, kao i da se time omogući povezivanje sa lokalnim, regionalnim i internacionalnim obrazovnim, istraživačkim i kreativnim centrima.

Christopher Bennett i Inna Konušin sastali su se sa direktorom NUB BiH Ismetom Ovčinom i njegovim saradnicama Adelaidom Grabovicom, Anjom Mastilović i Aminom Burek, s kojima su razgovarali o digitalizaciji fonda NUBBiH, posebno stare periodike, njenom toku, mogućoj obnovi i usavršavanju softvera za digitalizaciju te daljnjim planovima i projektima.

Gosti su također posjetili stalnu izložbu “Blago Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine”

Ismet Ovčina je još jednom zahvalio Fondaciji za zaštitu historijskog naslijeđa i Family Searchu na donaciji, podršci i saradnji sa Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz NUB-a BiH.