pozorište mladih

Predstavom “Dječak s koferom” otvoren Mali MESS

mali_mess – fena

Svi programi Festivala Mali MESS održavati će se u Pozorištu mladih

Plesnim performansom Udruženja „Kurser“, koji su osmislile umjetnice Samra Mlinar-Mandić i Dženita Hasečić na trgu ispred Pozorišta mladih započelo je otvaranje programa Malog MESS-a.

Udruženje „Kurser“ djeluje od 2016. godine, a u svojim koreografijama koriste elemente klasičnog baleta, savremenog plesa, hip-hopa i flamenka.

Portparol Festivala Una Bejtović govoreći o značaju Malog MESS-a istakla da uslovno rečeno Festivala MESS za velike ne bi bilo u svoj njegovoj punoći ako se ne pokuša odgajati publika od najranijih dana.

– Sretni smo da smo i ove godine usprkos svim okolnostima uspjeli organizovati i Mali MESS. Da se najmlađoj našoj teatarskoj publici vratimo i da se oni vrate u teatar. I da im nastavimo pričati o pričama o kojima je važno govoriti najmlađima – kazala je Bejtović.

Mali MESS otvorila je predstava „Dječak sa koferom“, Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Srbije. Reditelj i koreograf predstave rađene po tekstu Mikija Kennija je Damjan Kecojević.

Predstava se kao dominantnom temom bavi pitanjem nasilne migracije djece koja je sve više prisutna u savremenom društvu i ima za cilj da kod publike razvije empatiju prema raseljenim licima.

Govoreći o predstavi te učešću na Festivalu u okviru programa Malog MESS-a Damjan Kecojević je kazao da je sretan što je na ovom festivalu.

„Dječak s koferom“ govori o dječaku od 12 godina koji je prinuđen da zbog rata napusti svoj dom. I da ode u obećanu zemlju.

-Mi smo ukinuli sve odrednice odakle ide i gdje ide. Da bi priča bila univerzalnija. Nekako je bliska svima nama. Nije samo pitanje migracije, koja se tiče rata, nego i pitanje ekonomske migracije ili bilo koje vrste nasilnog preseljenja. Ali ono što je posebno potresno u ovom tekstu je dijete koje samo putuje. I ono što je još potresnije da mi u ovoj situaciji korone zaboravljamo da oni i dalje putuju…Ti ljudi. Ta djeca postoje. Mi možda nemamo rješenje ali možda možemo malim stvarima da im pomognemo na tom putu- kazao je reditelj i koreograf predstave „Dječak s koferom“ Damjan Kecojević.

Direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković rekao je da mu je drago što su uspjeli sačuvati program Mali MESS.

Svi programi Festivala Mali MESS održavati će se u Pozorištu mladih.

Na programu Malog MESS-a biće predstave “Junaci Pavlove ulice” Lutkarskog kazalište Mostar Ferenca Molnara u režiji i adaptaciji Tamare Kučinović, “O nježnosti” autorice Ines Pašić i izvedbi Pozorišta lutaka u Mostaru, „Psić boje neba“ u produkciji Dječje, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, autora Nađe Vasileve i Darka Kovačovskog.

Za kraj programa će na YouTube kanalu Festival MESS biti prikazana predstava „Mali princ“ u izvedbi Otvori pRozorište kolektiv.