Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

22. izdanje

Predstavom “Sve je to iz kuće” večeras počinje Festival bh. drame u Zenici

nedzma cizmo drama
FOTO: Fena
Nedžma Čizmo

Dodjela nagrade za najbolji dramski tekst, koji se bira od prispjelih radova na konkurs koji je raspisao Festival bh. drame, također će biti upriličena posljednjeg dana, 29. maja

Premijernom predstavom “Sve to je iz kuće“ na Maloj sceni “Žarko Mijatović”, večeras počinje 22. festival bosanskohercegovačke drame u organizaciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (BNP), tokom kojeg će do 29. maja biti izvedeno šest predstava u okviru takmičarskog programa.

Predstavu je, po tekstu autorice Emine Omerović, režirala mlada Ajla Bešić (23), dok su glumačke uloge pripale Adni Kaknjo, Anđeli Ilić i Ademu Smailhodžiću. Selektorica ovogodišnjeg Festivala BH drame je rediteljica i profesorica Tanja Miletić-Oručević iz Mostara, koja je odabrala pet predstava bh. pozorišta te jednu srbijanskog pozorišta iz Beograda.

– I ove je godine Festival bh. drame raspisao, drugi po redu konkurs za najbolji bosanskohercegovački dramski tekst. Žiri je radio, uradio svoj posao, a koji će tekst biti nagrađen saznat ćete u toku festivala. Taj je žiri radio u sastavu: Lejla Kalamujić, Darko Cvjetić i Dragan Komadina- kazao je direktor BNP-a Zenica i Festivala bh. drame Miroljub Mijatović.

Sve predstave takmičarskog programa ocjenjivat će tri žirija: Stručni žiri (režiserka mr. Emin Bilge – Turska, dramaturg Adnan Lugonjić – BiH i teatrolog dr. Hasan Zahirović – Češka), Žiri publike i Žiri novinara, a pored takmičarskog programa, tradicionalno će biti realizirani i brojni sadržaji u sklopu pratećeg programa.

– Ove godine, u sklopu pratećeg programa festivala, imamo promociju četiri knjige. U pitanju je knjiga “Uvod u teatarsku umjetnost” Milana Mlađenovića; imamo i tradicionalno predstavljanje izdanja Sterijnog pozorja, koji svake godine na festivalu gostuju kod nas…

Prvu večer festivala, nakon izvedene predstave “Sve je to iz kuće” a prije okruglog stola, imat ćemo promociju knjige teatrologinje Tine Laco, a 26. maja imat ćemo promociju dvije knjige, koje su knjige za djecu.

U pitanju su zbirke igrokaza i dramskih tekstova za djecu, koje će biti promovirane u dnevnom terminu, u 12 i 13 sati. Što se tiče ostatka pratećeg programa, u čast nagrađenih, 29. maja Festival zatvara predstava “Narodni neprijatelj”, u režiji Nine Nikolić iz Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja – najavila je dramaturginja predstave “Sve je to iz kuće” i članica Organizacionog odbora 22. festivala bh. drame Nedžma Čizmo.  

Dodjela nagrade za najbolji dramski tekst, koji se bira od prispjelih radova na konkurs koji je raspisao Festival bh. drame, također će biti upriličena posljednjeg dana, 29. maja. Svakodnevni prateći program su, napominje Čizmo, bit će i okrugli stolovi, koji će se održavati pola sata nakon izvedbe svake predstave takmičarskog pogona. Sve predstave takmičarskog programa bit će izvedene s početkom u 20 sati.

Osim predstave BNP-a, s kojom se večeras otvara festival, selektorica Tanja Miletić-Oručević selektirala je još i predstave: “Zid“, prema tekstu Ružice Aščić i u režiji Christiana Jean-Michaela Jalžečića (Hrvatsko narodno kazalište Mostar, sutra); “Gospođica”, u režiji Đurđe Tešić i u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, koja je trebala biti izvedena u četvrtak, 25. maja, ali je zbog Dana žalosti u Federaciji BiH prolongirana za ponedjeljak, 29. maj; „Djelidba“, po motivima komedije Skendera Kulenovića i u režiji Aleša Kurta (Kamerni teatar 55 Sarajevo, petak); „Zbogom, Kalifornijo“, prema tekstu Emine Kovačević i u režiji Lajle Kaikčije (Narodno pozorište Mostar, subota) te predstava „Kao i sve slobodne djevojke“, prema tekstu Tanje Šljivar i u režiji Selme Spahić (Atelje 212 iz Beograda, nedjelja).

Festival će u ponedjeljak, 29. maja, biti zatvoren i dodjelom priznanja za najuspješnija ostvarenja ovogodišnjeg festivala te specijalne nagrade “Adem Ćejvan”, a koja se dodjeljuje dugogodišnjem, zaslužnom i uglednom bh. glumcu ili glumici.