Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

konjic

Predstavu “Bullying Colection” otvorila 8. festival glumca BiH

festival glumaca

Direktor Narodnog univerziteta Konjic Benjamin Mušinović pozvao je konjičku publiku da uživa u kazališnim ostvarenjima, uz poštivanje epidemioloških mjera, priopćili su organizatori

Na velikoj sceni Narodnog univerziteta u Konjicu u četvrtak je počeo 8. festival glumca BiH, a na otvaranu Festivala ansambl Sarajevskog ratnog teatra “SARTR” izveo je predstavu “Bullying Colection”, u režiji Aleša Kurta.

Otvarajući festival, načelnik Konjica Osman Ćatić istaknuo je kako su već osmu godinu originalni na karti kulturih događaja Bosne i Hercegovine, jer jedino Konjic može reći da je domaćin jedinog festivala posvećenog isključivo glumicama i glumcima.

Direktor Narodnog univerziteta Konjic Benjamin Mušinović pozvao je konjičku publiku da uživa u kazališnim ostvarenjima, uz poštivanje epidemioloških mjera, priopćili su organizatori.

– Festival glumca BiH s nestrpljenjem očekuju i glumci i posjetitelji, a osma sezona festivala predstavlja devet predstava iz šest profesionalnih kazališnih kuća iz BiH, uz tri gostujuće produkcije iz Beogarada, Zagreba i Novog Sada, te iznimno sadržajan off program – kazao je Mušinović.

Mušinović je kazao da će zatvaranje pratiti glazbeni program u izvođenju Instituta za muziku, teatar i multimediju Sarajevo, te da će ponovno žiriranje pripasti konjičkoj publici.

Nakon ceremonije otvaranja Sarajevski ratni teatar SARTR izveo je predstavu “Bullying Colection”, u režiji Aleša Kurta, a publika je višeminutnim pljeskom pozdravila glumice i glumce: Selmu Alispahić, Anu Miu Karić, Seada Pandura, Jasenka Pašića, Davora Sabu, Maju Salkić, Adnana Kresu i Dženana Džanić

U ponedjeljak, 6. rujna, na repertoaru 8. festivala glumca BiH je ansambl Bosanskog Narodnog pozorišta iz Zenice, s komedijom “Sakati Billy sa inišmana”, u režiji Predraga Štrbca.

Pokrovitelji festivala su Općina Konjic i PD “Igman” d.d. Konjic, a podršku projektu su pružili i Ministarastvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a i Fondacija za muzičke scenske i likovne umjetnosti u Sarajevu kroz program “Teatar Baština, Konjic 2021”.