Kultura

jubilarna 70. sezona

Premijera “Čoek na dvije noge” prva u 70. sezoni zeničkog BNP-a

24/09/2019

Autor dramskog teksta je izrazio zahvalnost i zadovoljstvo povodom postavljanja njegovog teksta na scenu jednog od najznačajnijih pozorišta u zemlji, ali i regionu, prema njegovom mišljenju

Prva premijerna izvedba u okviru jubilarne 70. sezone Bosanskog narodnog pozorišta Zenica će biti odigrana večeras, 24. septembra sa početkom u 19.30 sati na Maloj sceni „Žarko Mijatović“. Premijernom izvedbom monodrame „Čoek na dvije noge“ prema tekstu zeničkog autora Nedžiba Smajlovića, u režiji Fakete Salihbegović-Avdagić, glumac Mugdim Avdagić će obilježiti 40 godina profesionalog umjetničkog rada i time zvanično biti ispraćen u zasluženu mirovinu.

Povodom premijerne izvedbe predstave „Čoek na dvije noge“, na današnjoj konferenciji za medije su govorili: dramaturg Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Hasan Džafić, autor teksta Nedžib Smajlović, rediteljica Faketa Salihbegović-Avdagić i glumac Mugdim Avdagić.

Dramaturg Hasan Džafić je istakao kako je uvijek velika čast da se na scenu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica postavi tekst bosanskohercegovačkog autora, a ovoga puta i zeničkog autora Nedžiba Smajlovića. Kako je izjavio Džafić, velika je radost da jubilarna 70. sezonu BNP-a zvanično bude otvorena premijerom monodrame kojom se obilježava jubilej od 40 godina umjetničkog rada glumca Mugdima Avdagića.

Autor dramskog teksta je izrazio zahvalnost i zadovoljstvo povodom postavljanja njegovog teksta na scenu jednog od najznačajnijih pozorišta u zemlji, ali i regionu, prema njegovom mišljenju. Prema riječima Smajlovića, glumci Mugdim Avdagić i Faketa Salihbegović-Avdagić su prvobitno pročitali pripovijetku koja je bila sa elementima satiričkog, a nakon toga zamolili autora da uradi dramatizaciju pripovijetke, te je tako i nastala predstava „Čoek na dvije noge“.

Rediteljica predstave Faketa Salihbegović-Avdagić je ovim povodom izjavila kako je čast režirati predstavu koja je značajna obljetnica kolege i bračnog partnera s kojim decenijama radi na sceni. Kako je istakla Salihbegović-Avdagić, sa Mugdimom je proces rada bio izuzetno koristan, jer je ovo zasigurno jedan od značajnijih zajedničkih projekata koji je nastao lijepim povodom.

Prema riječima glumca Mugdima Avdagića, bilo je i teško i lijepo raditi 40 godina u pozorištu, ali kada je posao u domenu onoga što je velika ljubav i zaljubljenost, onda preovladava uživanje u radu. Ovom prilikom se Avdagić zahvalio autoru teksta, rediteljici i kolegama na predanosti i posvećenosti radu zahvaljujući kojem je i realizirana ova monodrama koja će imati svoje premijerno izvođenje večeras, 24. septembra, a prva reprizna izvedba je rezervisana za četvrtak, 26. septembar.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.