Premijera filma “Tifa”: Priča o legendi sarajevskog rock and rolla

tifa bakir

Premijera dugoočekivanog dokumentarnog filma “Tifa” reditelja Bakira Hadžiomerovića, prema ideji Davora Pušića i Dubravka Bibanovića, a u produkciji kuće FIST, bit će upriličena sutra u Sarajevu.

Priča o legendi sarajevskog rock and rolla, jednom od najboljih muzičara na prostoru bivše Jugoslavije i najkontroverznijih javnih ličnosti u regionu koja objašnjava njegovu popularnost, zapravo je kroz vizuru reditelja Bakira Hadžiomerovića priča o jednom gradu i njegovim ljudima, o minulom vremenu i sarajevskoj raji, saopćili su organizatori.

Film govori o njegovom meteorskom uspjehu kao pjevaču grupe “Bijelo dugme”, te o suradnji sa “Divljim jagodama” i “Vatrenim poljupcem”, ali i njegovoj solističkoj karijeri.

Neki arhivski materijali koji se pojavljuju u filmu, a koji su zabilježeni kamerom Davora Pušića su stari više od 20 godina.

Autori filma pratili su Tifu na svim njegovim koncertima, ali većina materijala u filmu zapravo je zabilježena na privatnim druženjima Tife i njegovih prijatelja, saopćeno je.

Više od trideset sati snimljenog materijala pretočeno je kroz 50 minuta u svojevrsni dokument jednog vremena.

Osim što prikazuje sarajevske trenutke od prije 20 ili više godina, u filmu govore i brojne poznate Sarajelije, pojedinci koji su obilježili sarajevsku kulturnu, muzičku i društvenu scenu, kao i neki od najpoznatiji rokera bivše Jugoslavije.

U filmu govore: Dubravko Bibanović, Dario Džamonja, Goran Bregović, Davorin Popović, Bodo Kovačević, Zoran Redžić, Bruno Langer, Almas Smajlović, Sead Zele Lipovača, Milić Vukašinović, Ruždija Metanović, Nermin Tulić, Vlado Podany, Nedžad Merdžanović, Dragan Vikić, Mustafa Čizmić, Nedim Tabaković Čuka.

Poseban osvrt u filmu je Tifin ratni period 1992.-1994. kada su nastale legendarne i nezaboravne pjesme “Ponesi zastavu” i kultna “Grbavica”, kao i koncerti u “Skenderiji” i na Dobrinji, kao i raritetni snimci ratnog koncerta u “Slogi” iz novembra 1993., atmosfera na sceni i iza scene.

Film nema klasičnog spikerskog govora, grafika koje objašnjavaju stvari niti statističkih podataka koje je moguće pronaći na Wikipediji ili internetu.

Nakon sarajevske premijere, film “Tifa” biće prikazan na nekoliko regionalnih festivala.

Ostvarenje je rađeno uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.