Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Premijera komedije “A onda je nešto puklo” 19. maja

l_3b3da922243080ab25f68cde138a82a8

Ovo je scenska parodija na Sarajevski atentat

”A onda je nešto puklo“ komedija autorice Indire Kučuk – Sorguč premijerno će biti izvedena 19. maja na sceni Centra kulture i mladih Općine Centar.

Ovo je scenska parodija na Sarajevski atentat – njegova „smiješna“ strana osmišljena na lucidan način à la TV show. Taj je kobni događaj 1914. odredio sudbine mnogih, ali je zauvijek ostao referentna tačka u knjizi naših života, saopćeno je iz Filter produkcije.

U saopćenju se navodi da će ljubitelji dobre komedije upoznati živopisne likove koji su ovaj događaj vidjeli iz svog ugla i koji autentičnim opisima otkrivaju tajnu Sarajevskog atentata. To su: Sendvičar Moric Trofač, Popa Marakije, Ciganka Đejlana, Asimov sin šofer Zamlata, Peniser Đoko Oko, Hodža Mehaga, Hašim Tači Tačni, Josip Skroz Kito, Crna Huja, Hata Mata Hata i Šerifa.

U dramaturškoj osnovi projekat je zasnovan na „Stilskim vježbama“ R. Queneaua, dakle, uzima se jedan događaj koji se provlači kroz optiku ilustrativnog i dobija se komičnost koja je zasnovana na živopisnosti likova, njihovoj mašti, uglu gledanja i razumijevanja.

Uloge su povjerene Aldinu Tuciću – vrsnom bh. komičaru i Negri Čičić, vokalnoj solistici i članici muzičkog teatra, saopćeno je.