Kultura

BNP Zenica

Premijera magistarske predstave “Savršen proizvod” Adne Hasanić

03/10/2019

Direktor BNP-a Hazim Begagić napomenuo je kako je predstava vrlo specifičan projekt, jer je primarno nastala u sklopu nastavnog procesa, ali je uvrštena u redovan repertoar BNP-a

Drugom ovosezonskom premijerom, predstavom “Savršen proizvod“ u režiji i adaptaciji Miroljuba Mijatovića, koja će sutra u 19.30 sati biti izvedena na Maloj sceni, Bosansko narodno pozorište Zenica nastavlja obilježavati 70. umjetničku sezonu.

Predstava je, kao magistarski rad Adne Hasanić, nastala u sklopu Scene “Studio“ BNP-a i kooprodukciji s kućom Teatar Kabare iz Tuzle te u saradnji sa Studentskom scenom Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli, na kojoj je mlada zenička glumica i završila svoje školovanje.

-Drago mi je biti dio jednog životnog procesa, jednog trajanja nekog ko je na Dječiju scenu BNP-a došao u drugom razredu osnovne škole…Adna je u nekim produkcijama naše kuće igrala i dok je bila studentica. Sada, kada treba sve to zaokružiti, opet je u BNP-u – istakao je na pres-konferenciji Miroljub Mijatović, koji je i rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a.

Kako se za magistarski rad tražila predstava iz oblasti dokumentarnog teatra, navodi Mijatović, u njenoj su izradi kombinovali dijelove tekstova “Meso“ Lane Šarić i “Zanat gospođe Vorn“ Georgea Bernarda Shawa.

-Nekako su se ta dva djela dobro uklopila, jer oba govore o odnosu majke i kćerke u različitim periodima i na različite načine. To smo još nadopunjavali podacima koje smo nalazili, a koji su istiniti, vjerodostojni…koji govore o tome koliko su roditelji spremni ići u odgajanju svoje djece – kazao je Mijatović.

Direktor BNP-a Hazim Begagić napomenuo je kako je predstava vrlo specifičan projekt, jer je primarno nastala u sklopu nastavnog procesa, ali je uvrštena u redovan repertoar BNP-a.

-To je nama jako važno, da na ovaj način otvaramo svojevrsnu produkcijsku platformu za realizaciju ovakvih projekata – kazao je Begagić.

Glavna glumica zahvalila se BNP-u na ukazanom povjerenju te izrazila nadu da je i ona uspjela opravdati barem dio povjerenja.

-Što se mene tiče, ovo je bio jedan divan proces – iza svega stoji težak, naporan studentski proces. Master teza bila je dokumentarni teatar, a odabirom ovog teksta smo, nekako, stali iza te teze. Priča je itekakao aktuelna i bitna za danas, jer pozorište smatramo i prostorom koji komentariše trenutnu situaciju u svijetu, ali i kod nas – kazala je Hasanić.

Druga premijera te predstave, u kojoj su glumačke uloge dobile i članice ansambla BNP-a Ermina Nišić i Anđela Ilić, bit će održana 1. novembra u Tuzli, u okviru Četvrtog festivala premijera dokumentarnog teatra “Tuzla 2019“.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.