Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijera performansa “Seobe lica” Šemsudina Gegića u Italiji

semsudin gegic (3)

Premijera scenskog performansa s multimedijalnim elementima (video, muzika, gluma, ples…) „Seobe lica – Migrazione delle persone“ bh. reditelja Šemsudina Gegića bit će održana 10.juna na sceni Teatro Palazzo Ducale Airola u Napoliju u Italiji.

Performans “Seobe lica – Migrazione delle persone” se bavi seobom stvarnih ličnosti-migranata u fiktivne likove preko kojih nastoje riješiti svoj izbjeglički status. Dvije stvarne ličnosti s prostora bivše Jugoslavije Misho Lončarević i Snežana Dujmović se sreću u primorskom italijanskom gradu i postaju personifikacijom stotinama hiljada izbjeglica koje uslijed ratnih dešavanja moraju napustiti svoj rodni dom.

Zbog aktuelnosti i značaja teme performansa kao i stručnih referenci reditelja predstave dobijena je saglasnost od italijanskog Ministarstva pravde iz Rima da se premijera performansa izvede u Teatru koji se nalazi u kompleksu zgrada Zatvora za maloljetnike i izbjeglice “Airola”.

-Služeći se umjetničkim sredstvima tragam po identitetu izbjeglice i pratim transformaciju stvarne ličnosti u fiktivne likove kojim nastoje priskrbiti naklonost domaćina-države do koje su u zbjegu došle. Stvarnost se pretvara u iluziju, a iluzija u umjetnički čin. U cijelom procesu, Teatar u zatvoru za maloljetnike i izbjeglice kao mjesto radnje cjelokupan performans diže na jedan znatno viši nivo – rekao je Gegić u izjavi za Fenu.

Prva repriza predstave zakazana je za 11.juni u Teatro Comunale Rotonda, a nakon toga se planira turneja po Italiji i Bosni i Hercegovini.