Pozorište mladih Sarajevo

Premijera predstave “Bosnian Beauty” Segora Hadžagića 28. februara

FNA_95568

U predstavi igraju Edhem Husić, Marija Šuković i Segor Hadžagić, koji su na današnjoj konferenciji za medije kazali da je bio izazov raditi taj komad jer donosi potpuno novi jezik na “daskama”

Predstava “Bosnian Beauty” bh. redatelja Segora Hadžagića premijerno će biti izvedena 28. februara u Pozorištu mladih Sarajevo, u okviru Internacionalnog Festivala “Sarajevska zima”.

To je savremena bh. komedija sa jasnim i prepoznatljivim elementima groteske i horora, ironična dosjetka na život koji je spolja samo američki ili zapadni, život koji je otuđen od bilo kakve šanse za individualnošću.

U predstavi igraju Edhem Husić, Marija Šuković i Segor Hadžagić, koji su na današnjoj konferenciji za medije kazali da je bio izazov raditi taj komad jer donosi potpuno novi jezik na “daskama”.

Naglasili su da ne rade u potpunosti po ustaljenim glumačkim, sekvencionalnim metodama iz prošlog stoljeća, već metodi acting koja se bazira na simultanoj inteligenciji, doživljaju.

Direktorica Pozorišta mladih Lejla Panjeta je kazala da projekt “Otvoreno u PM”, u okviru kojeg će biti izvedena predstava, omogućava otvorenost pozorišta za sve inovativne ideje u oblasti umjetnosti te je prilika za otvorene debate o aktualnim temama za mlade i kulturnu scenu općenito.

U okviru projekta najavljena je TED konferencija (Technology Design Entertainment), koja će biti održana pod sloganom “Ideje vrijedne širenja”. Konferencija se održava od 1990. godine kao globalni internacionalni događaj, a cilj je spajanje zajednice kroz edukaciju, interakciju, komunikaciju.

Bit će održan i koncert Jazz Poesy Cabare iz Banja Luke koji će u Sarajevu nastupiti prvi put, a bit će organizirane i stand-up komedije, poetske večeri, izložba povodom 70 godina strip junaka Spiroua, kao i drugi projekti na Maloj sceni, uz druženja sa umjetnicima nakon predstava.

Također će 3. marta u humanitarne svrhe biti izvedena predstava “Patkica Blatkica” u cilju prikupljanja sredstava za teško oboljelu djevojčicu Tamaru Starčević kojoj je neophodno hitno liječenje u Njemačkoj.

Na sceni Pozorišta mladih u aprilu je planirana predstava za djecu “Princeza na zrnu graška” u režiji Danijele Gogić, krajem maja “Antigona” u režiji Damira Kusture, kao i produkcijski veliki projekt Adisa Bakrača “Ljepotica i zvijer”.