Premijera predstave “Itake” sutra u BKC-u

dsadsadas

“Itake”, predstava Benjamina Bajramovića, premijerno će biti izvedena 5. septembra u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

U cilju stvaranja novih vrijednosti na kulturnoj sceni Sarajeva i države mladi umjetnici odlučili su krenuti nezavisnim putem. Predstava Itake njihov je prvi projekt u koji su ušli bez unaprijed osiguranih finansijskih sredstava, ali s mnogo entuzijazma i hrabrosti.

Pozorišni projekt Itake tematizira vrlo malo dotaknut fenomen atmosfere nezadovoljstva mlađe generacije u Bosni i Hercegovini, koji često rezultira odlaskom iz države u potrazi za boljim životom negdje drugdje. Ova predstava bavi se upravo procjepom između želje za kvalitetnim životom i nesposobnosti za objektivno sagledavanje vlastite situacije. Predstava nastoji iz umjetničke perspektive tretirati problem o kojem se u javnoj sferi vrlo malo govori, posebno iz perspektive mladih ljudi. Na projektu rade mladi profesionalci i profesionalke koji su obuhvaćeni dilemom i aurom letargije i time predstava dobiva ličnu dimenziju. Samim tim ona postaje autorefleksivna, meditacija mladih ljudi nad svojom relevantnosti, rekao je Benjamin Bajramović autor i reditelj predstave.

Produkcijski, predstava je izabrala nezavisan put, ne iz bunta ili kritike, već iz potrebe. Predstava je proizvod svih članova ekipe podjednako. U predstavi igraju Adnan Goro, Ena Kurtalić, Kemal Rizvanović, Zoran Dragićević i Miki Trifunov. Izvršni producent i producentica su Zulfikar Filandra i Irena Orazović, dramaturgiju je radio Dario Bevanda, a za vizuelni identitet pobrinula se Selma Dokara.

– Nadamo se da će predstava biti inspirativna, da će možda nekog dotaknuti kao što je dotakla nas koji smo je radili – kaže Bajramović.

Karte za predstavu su besplatne i mogu se preuzeti dan prije ili na dan igranja na blagajni BKC-a.