Premijera predstave “Mirna Bosna” u Kamernom teatru

mirn-bosna

“Mirna Bosna” naziv je nove predstave Kamernog teatra 55, rađene po tekstu mladog bh. autora Borisa Lalića u režiji Saše Peševskog, koja će premijerno biti izvedena 3. marta na sceni tog sarajevskog teatra.

Tekst aktuelizira današnjicu u BiH, pokušaje da se na bilo koji način zaradi i preživi u okvirima društva gdje je teško naći zaposlenje. Predstava je žanr komedije, a na ironičan način progovara o problemima bosanskog čovjeka.

Uloge su utjelovili Feđa Štukan, Gordana Boban, Vanesa Glođo i Davor Golubović.

Autor Boris Lalić istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije da je tekst pisao s uzorom na klasični teatar, pod punom sviješću o tome kako ljudi u BiH danas žive te sa željom da tu priču donese na scenu.

– Tematiziram stanje u trenutnom društvu, prije svega sa zaposlenjem. Ovo je komedija, ali je u pitanju jedna ironija o temi našeg društva. Čitava priča skrojena je vještački, ali s elementima iz stvarnosti te sklopljena iz više različitih priča – naglasio je, ustvrdivši da mu je stvarnost poslužila uz puno primjera iz vlastitog grada i okruženja.

Želio je, kaže, pokazati ko su ti kriminalci koji dilajući marihuanu zarade oko 300 KM za preživjeti.

Reditelj Saša Peševski smatra da je predstava ogledalo društva iz pozicije sistema, tačnije njegove nefunkcionalnosti, gdje se posao ne može lako naći a plaća dovoljna tek za preživljavanje. Stoga podvlači podnaslov komada “Komedija preživljavanja”, ocijenivši da upravo to predstavlja najobuhvatnije osjećanje koje preovladava u predstavi.

Glumica Gordana Boban dodaje da rad na svakoj predstavi donese ono što želi da kao glumica pamti, a u ovom slučaju to su tri sjajna mlada momka. Tekst je nazvala jako duhovitim, visprenim i pametnim, nadajući se da će publika u komadu prepoznati našu tužnu stvarnost, ali ipak iz teatra izlaziti nasmijani.

Za Vanesu Glođo podnaslov je najvažniji, smatrajući da će glumci kroz igru doći do onoga što je srž autorove poruke. Tekst za nju ima stvaralačku energiju i snagu da pokrene i glumce i reditelja.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović naglašava da ovim komadom Kamerni nastavlja s misijom fokusiranja na mlade autore i domaći savremeni tekst, koji nije u potrebnoj mjeri zastupljen na bh. scenama. Nada se da će komad “Mirna Bosna” postati novi hit tog teatra.

Reprizna izvođenja predstave “Mirna Bosna” zakazana su za 4. i 5. mart.