Kultura

29. oktobra

Premijera predstave “O medvjedima i ljudima” na sceni NPS

26/10/2020

Glavne uloge nema, sve su, kako je dodao, nekako podjednake i pokazuju bogatstvo ove priče i ansambla koji je na njoj radio

Premijera predstave “O medvjedima i ljudima“ hrvatskog reditelja Saše Anočića bit će izvedena 29. oktobra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS).

Priča je to o malim ljudima kojima je borba za opstanak postala svakodnevica, a u predstavi igraju glumci NPS-a.

Ova teatarska kuća, kako je danas na konferenciji za novinare kazao direktor Izudin Bajrović, nastavlja sa kreiranjem ‘korona repertoara’ i to je očigledno jedan period u historiji NPS koji će zauzeti značajno mjesto.

– Koliko će trajati još ne znamo, nadamo se ne predugo. Radimo repertoar koji je prilagođen tzv. novom, normalnom i moramo se pomiriti s tim da nam je to na neki način obaveza i da moramo na taj način razmišljati – kazao je Bajrović napominjući da korona ne smije zaustaviti rad kulturnih institucija i radnika.

Anočić, koji je i autor teksta “O medvjedima i ljudima“, kazao je da je to predstava o prijateljstvu, ljubavi i odnosu prema našima najbližima.

– Svi likovi su kroz život ne svojom krivnjom stekli neko ‘oštećenje’. To ‘oštećenje’ ih u pojedinim situacijama nagoni da se ponašaju poput medvjeda, ali to ne znači da se radi o lošim ljudima, niti da se ti parovi, ustvari, ne vole. Oni samo postaju ‘medvjedi’ i pri tome se misli da postaju grubi i teški svojim bližnjima. A znamo da medvjedi negdje, duboko ispod krzna, skrivaju i svoje dobro srce… – naveo je Anočić.

Rad na predstavi, kako je dodao, odvijao se u lijepoj atmosferi i dobrim odnosima među učesnicima. Glavne uloge nema, sve su, kako je dodao, nekako podjednake i pokazuju bogatstvo ove priče i ansambla koji je na njoj radio.

Dramaturginja Džejna Hodžić, te glumci u predstavi Minka Muftić, Nerman Mahmutović, Merima Lepić Redžepović i Aleksandar Seksan su kazali da je rad sa Anočićem bio zanimljiv, kreativan i inspirativan, kao i tekst po kojem je nastala predstava.

– U ovim nezahvalnim vremenima mi smo vrlo zahvalno radili, i bez lažne skromnosti, Narodno pozorište i sve ljude ovdje smatram velikim pobjednicima. Brojimo dane do premijere. Budimo više ljudi, nego medvjedi – kazala je Lepić Redžepović.

Broj posjetilaca koji će moći prisustvovati programima NPS je ograničen, a za publiku je obavezno nošenje zaštitnih maski za lice tokom boravka u zgradi pozorišta i za vrijeme trajanja predstava.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.