Premijera predstave SOS “Usamljena srca“ u Sarajevu

predstava sos usamljena srca

U četvrtak 9. marta, sa početkom u 20 sati biće premijerno izvedena predstava SOS „Usamljena srca“, u režiji Françoisa Lunela.

SOS „Usamljena srca“ je crna komedija koja predstavlja pozorišnu adaptaciju uspješnog francuskog filma « Djed mraz je đubre » (Le père Noël est une ordure,1982., režija: Jean-Marie Poiré).

Scenarij potpisuju sami glumci i redatelj : Josiane Balasko, Marie-Anne Chazel, Christian Clavier, Gérard Jugnot, Thierry Lhermitte, Bruno Moynot i Jean-Marie Poiré. Ne samo zbog kvalitete samog teksta nego i teme kojom se bavi, ovaj komad je itekako aktuelan u Sarajevu, u kojem su se tokom rata nalazile brojne humanitarne organizacije, a čiji su predstavnici nerijetko više mislili na vlastite interese nego na one kojima je potrebna stvarna pomoć.

SOS Usamljena srca prikazuje pomalo luckaste i bizarne likove čiji je ured – stan pretvoren u telefonsku službu, kojoj se obraćaju usamljene i deprimirane osobe. Na satiričan način,ova predstava prikazuje drugo, groteskno lice humanitarizma koji često služi za razne manipulacije, finansijske mahinacije i druge zakulisne radnje.

U predstavi igraju: Mirza Dervišić, Anita Kajasa Memović, Sanin Milavić, Ajla Cabrera, Suada Ahmetašević, Damir Kustura i Edin Avdagić. Scenograf je Darko Miličević, dok je za kostimografiju zaslužna Agnes B.