Sarajevo

Premijera predstave “The Game” Beogradskog centra za ljudska prava

cover GAME SA-01

Izbjegličko iskustvo stanovnika Bosne i Hercegovine na različite načine obilježava bh. društvo već više od dvije decenije

Fondacija Konrad Adenauer i Brew Imperial Society organizirat će 24. januara u Sarajevu premijernu izvedbu predstave Beogradskog centra za ljudska prava “The Game”/”Igra”.

Izbjegličko iskustvo stanovnika Bosne i Hercegovine na različite načine obilježava bh. društvo već više od dvije decenije. Predstava “The Game”/”Igra” bavi se izbjegličkim iskustvom kroz prizmu aktuelne izbjegličke krize iz atipičnog ugla. Pokušava se osvijetliti odnos stanovnika zemlje domaćina prema izbjeglicama koji, bježeći od rata, prolaze kroz tu zemlju.

Radnja prati šestoro mladih koji žive u istom beogradskom naselju, kreće u kafić kako bi pratili finale Evropskog prvenstva u košarci, i u parku slučajno nailaze na sukob policije i izbjeglica. Dramski komad pokazuje kako porodično okruženje, društvo, predrasude, pa i razni mediji utiču na svijest mladih i formiraju njihovo mišljenje o izbjeglicama i njihovoj situaciji, a da sa tim ljudima nisu imali nikakav direktan kontakt. Premda je tema kojom se komad bavi ozbiljna i teška, tekst obiluje brzim replikama, zabavnim dijalozima i crnim humorom.

Predstava, koja je nastala u jeku izbjegličke krize u Srbiji, rezultat je procesa koji se sastojao od predavanja, diskusija o izbjegličkoj krizi, dramskog istraživanja ove teme, kao i razgovora i zajedničkih aktivnosti sa izbjeglicama koje borave u nekim od prihvatnih centara u Srbiji.

Za potrebe predstave intervjuisane su izbjeglice koje su prošle kroz Srbiju i koje su bile dovoljno snažne i ljubazne da sa akterima predstave podijele svoja životna iskustva.

Nakon izvedbe predstave u Brew Imperial Society u Sarajevu, uz slobodan ulaz, bit će upriličen razgovor s predstavnicima Beogradskog centra za ljudska prava i glumcima, saopćeno je iz Fondacije Konrad Adenauer u BiH.