Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijera predstave za djecu „Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca“

baner web mali

U subotu, 15. aprila  u 13:00 sati, u foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo premijerno će biti izvedena predstava za djecu „Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca“. Reditelj prestave Riad Ljutović potpisuje i likovna rješenja i izbor muzike. Dramatizaciju je uradila Džejna Avdić, (prema motivima priča „Čudovište iz pozorišta“ Rijada Ljutovića i „Lutkar i njegova djeca“ Fahrudina Kučuka).

U predstavi igraju: Amina Begović (Čudovište, Pajac), Armin Omerović
(Maro, Tane), Mona Muratović (Dramatika, Mačak u čizmama, Brižna), Zulejha Kečo (Balerina, Vila čarobnica) i Ileš Bečei (Operko, Miran).

U raskošnom prostoru foajea NPS gdje će predstava biti izvedena, glumci i operni pjevač će svojom sjajnom igrom, plesom i pjevanjem predstaviti neobičnu i maštovitu priču u kojoj je Čudovište otjeralo kulturu iz pozorišta jer želi da vlada i isprazni teatar. Operko, Balerina i Dramatika uz pomoć majstora Mare vraćaju kulturu u pozorište. Sretnim raspletom, Čudovište postaje zaštitnik pozorišta i u slavu povratka kulture u pozorište glumci djeci pričaju priču „Lutkar i njegova djeca“.

Predstava ima za cilj da djeci i mladima približi pozorišnu umjetnost i educira ih u oblastima opere, drame, baleta i lutkarstva, kao i da im objasni osnovna obilježja ovih vrsta umjetnosti. Vjerujemo da će upoznavanje novog sadržaja, na način zanimljiv i prihvatljiv djeci najmlađeg uzrasta, učiniti ovu predstavu iznimno popularnom. Kroz interesantne i poučne pozorišne priče učimo kako, uprkos preprekama, ostati sretan.
Predstava je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta i udruženja „Fani“.