TKT Fest

Premijera predstave “Ženidba” autora Nikolaja Vasiljeviča Gogolja

ženidba-plakat

Riječ je o produkciji Teatra kabare Tuzla u kojoj režiju potpisuje Damir Altumbabić

Na pretposljednjoj večeri 18. TKT Fest-a 2020. danas će premijerno biti izvedena predstava “Ženidba” autora Nikolaja Vasiljeviča Gogolja.

Riječ je o produkciji Teatra kabare Tuzla u kojoj režiju potpisuje Damir Altumbabić.

“Ženidba” je komedija jednog od najvećih ruskih, ali i svjetskih dramskih pisaca Nikolaj Vasiljeviča Gogolja. Ovaj komad je Gogolj pisao nekoliko godina sa prekidima kako bi se posvetio “Revizoru”. Na početku, tačnije 1833. godine kada je počeo da piše “Ženidbu”, bio je ovo komad koji se zvao “Prosci” i radnja se odvijala na jednom spahijskom imanju. Od te prve verzije sačuvan je samo prvi čin ali u kom nema mi Potkoljosina ni Kočkarjova. Tek u jesen 1836. Gogolj se vratio pisanju “Ženidbe”, da bi premijeru u teatru doživjela tek 1842. u Petrogradu.

– Naša “Ženidba” se bavi upravo motivima za brak, za taj čin “Ženidbe”. Svaki od likova ima svoje motive za ovaj bitni čin u životu, neko to čini iz interesa, neko zbog sexualne potrebe, neko iz malograđanskih potreba, a Fjokla i Kočkarjov žele da se ženidba desi jer su se opkladili, ko je bolji u provodadžisanju. Likovi su veoma naglašeni kroz izražene špic osobine. Upravo taj dijapazon distinktivnih likova čini ovaj komad klasikom – saopćeno je iz Teatra kabare Tuzla.

TKT Fest bit će završen u srijedu, 2. decembra izvedbom predstave “Pluća” autora Duncana Macmillana u režiji Aide Bukvić, te u produkciji Teatar Exita iz Zagreba.

Ovogodišnji 18. TKT Fest – dani akademskog teatra realizira se pod motom “Punoljetstvo na margini”. Pokrovitelji Festivala su BH Telecom, Grad Tuzla, Vlada tuzlanskog kantona/Ministarstvo za kulturu, sport i mlade, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

Broj publike u teatru je ograničen te su sva mjesta popunjena. Teatar se pridržava svih epidemioloških mjera.