Kultura

Premijera “Ravna ploča” otvara XVII festival bh. drame

04/05/2018

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je danas upriličena konferencija za medije povodom premijerne izvedbe predstave „Ravna ploča“ autora Dragana Komadine, u režiji Lajle Kaikčije. Predstava je nastala u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i 17. festivala bosanskohercegovčke drame i autorskog teatra Zenica 2018. i bit će premijerno izvedena u ponedjeljak, 7. maja u okviru obilježavanja 40. godišnjice od otvaranja sadašnje zgrade zeničkog BNP-a.

Festivalskom premijerom predstave „Ravna ploča“ će biti zvanično otvoren Selektovani takmičarski program 17. festivala bh. drame i autorskog teatra.

Na konferenciji za medije povodom premijerne izvedbe predstave „Ravna ploča“ su govorili: direktor BNP-a Hazim Begagić, rediteljica Lajla Kaikčija, glumica i glumci iz ansambla predstave Gordana Boban, Nusmir Muhareović, Muhamed Bahonjić i Zlatan Školjić.

Direktor Begagić je izrazio zadovoljstvo zbog značajnog projekta, kojim će zvanično biti otvoren Takmičarski program 17. festivala bh. drame i čime će biti obilježene četiri decenije od otvaranja najznačajnije teatarske zgrade u BiH. Obilježavanje ovog značajnog datuma za zenički BNP će biti upriličeno izvođenjem domaćeg dramskog teksta Dragana Komadine, savremenog bh. dramskog pisca. Ovim projektom, Bosansko narodno pozorište Zenica još jednom pokazuje svoju otvorenost i spremnost na saradnju sa dramskim piscima, rediteljima, autorima, saradnicima i glumcima.

Umjetnička direktorica i rediteljica Lajla Kaikčija se zahvalila Draganu Komadini na tekstu oko kojeg se okupila raznolika i vrijedna autorska i glumačka ekipa. Komad se bavi zamršenom i teškom sudbinom žene, koja, svoju neizrečenu muku postojanja izravno, “kožno”, ucrtava u egzistencijalni, gotovo antički, usud svog oslijepljelog sina. Kaikčija je, također, istakla zadovoljstvo zbog rada sa Gordanom Boban, prvakinjom Kamernog teatra 55, te zbog rada sa glumcima iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Nusmirom Muharemovićem, Robertom Krajinovićem, Muhamedom Bahonjićem, Predragom Jokanovićem i Zlatanom Školjićem. Autentičnu likovnost predstave, scenografski i kostimografski je na scenu prenijela Sabina Trnka, a kompozitor predstave je Igor Kasapović. Za scenski pokret je bio zadužen koreograf Thomas Steyaert. Jezička saradnica u radu na predstavi je prof. dr. Naila Valjevac, koja je tekst adaptirala govoru područja Tomislavgrada.

Gordana Boban se na konferenciji za medije zahvalila pozivu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica na čelu sa direktorom Hazimom Begagićem, te umjetničkom direktoricom Lajlom Kaikčijom. Kako je Boban izjavila, bilo je veliko zadovoljstvo raditi sa ekipom iz BNP-a na stvaranju jedne nove predstave, za koju vjeruje da nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Uloga Delfe je prema riječima Gordane Boban bila vrlo zahtjevna i iziskivala je opsežno glumačko istraivanje.

Za mladog glumca Nusmira Muharemovića je ova uloga bila najzahtjevnija u dosadašnjem radu, jer sa scene progovara kao slijepac izolovan od stvarnog svijeta, ali i sjajno iskustvo zbog činjenice da je ostvario svoj san da igra sa glumicom Gordanom Boban.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.