kompozitora Borisa Papandopula

Premijera “Žetve” za rođendan Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo

zetva

Prva premijera zakazana je za utorak, 28. decembra u 19.30 i bit će upriličena za zvanice Narodnog pozorišta Sarajevo. Druga premijera na repertoaru je u srijedu, 29. decembra i otvorena je za publiku

Premijerom baletne predstave “Žetva”, kompozitora Borisa Papandopula, čiju koreografiju i režiju potpisuje Edina Papo, pod dirigentskom palicom Samre Gulamović, bit će obilježen 70. rođendan Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Prva premijera zakazana je za utorak, 28. decembra u 19.30 i bit će upriličena za zvanice Narodnog pozorišta Sarajevo. Druga premijera na repertoaru je u srijedu, 29. decembra i otvorena je za publiku.

Paralelno sa Operom, 1946. godine osnovan je mali baletni ansambl Narodnog pozorišta, ali se pravi početak rada sarajevskog Baleta veže za predstavu ‘Žetva’, prvi balet kojeg su na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo, 25. maja 1950. godine, postavili kompozitor Boris Papandopulo, koji je tad djelovao u sarajevskoj operi i ruska balerina Nina Kirsanova.

Sedam decenija postojanja sarajevskog Baleta obilježile su impozantne i značajne izvedbe te 150 premijera među kojima posebno mjesto zauzimaju praizvedbe djela domaćih autora.

– Sedamdeset godina sarajevski Balet navršio je prošle godine, ali zbog pandemije i pogoršane epidemijske situacije proslava i obilježavanje su malo sačekali – navode iz Narodnog pozorišta Sarajevo, koje obilježava 100 godina rada i postojanja.