Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bnp zenica

Premijerne izvedbe predstave „Sedam strahova“ u Zeničkom pozorištu

press sedam strahova – predstava

Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se odvijaju u skladu sa važećim higijensko-epidemijološkim mjerama

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je održana konferencija za medije povodom premijerne izvedbe predstave „Sedam strahova“, nastale prema tekstu Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić. Premijerne izvedbe predstave su planirane za petak, 4. i subotu, 5. juni u 19.30 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Na konferenciji za medije su govorili: direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović, rediteljica predstave Selma Spahić, dramaturginja Emina Omerović, glumci i glumice iz ansambla predstave: Enes Salković, Selma Mehanović, Adis Mehanović i Muhamed Bahonjić.

Prema riječima direktora Miroljuba Mijatovića velika je odgovornost producirati jednu veliku predstavu u čudnom vremenu u kojem se borimo sa pandemijom. Premijerna izvedba predstave je i u okviru XX festivala bh. drame koji je zakazan za mjesec septembar i koji će biti otvoren upravo ovom festivalskom premijerom. Kako je istakao Mijatović, u pitanju je prvi roman sugrađanina Selvedina Avdića koji je višestruko nagrađivan. Ovom premijernom izvedbom Bosansko narodno pozorište Zenica zaključuje premijerne izvedbe 71. sezone.

Kako je istakla rediteljica Selma Spahić, svaki rad u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je za nju povratak kući, a posebna je radost raditi baš ovaj tekst u ovom pozorištu. Spahić je, također, poentirala važnost romana Selvedina Avdića „Sedam strahova“ za bosanskohercegovačku književnu scenu i baš zbog toga smatra da je postavljanje ovog teksta na pozorišnu scenu višestruko značajan. Spahić je istakla i političku važnost romana u kojem je pitanje slobode izuzetno važno, te da je i u predstavi pokušano preslikati ta pitanja, naravno, na pozorišnom jeziku predstave.

Dramaturginja Emina Omerović je istakla zadovoljstvo ponovnog rada u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, te veliku odgovornost na dramatizaciji i radu ovako važnog romana, koji je nevjerovatan u svom stilu i formi, a koji pretočen u pozorišni jezik ima poseban i drugačiji značaj. Omerović je istakla važnost tematike romana i pitanja koje otvara, a koja su aktuelni i plodni za istraživanja strahova sadašnjeg svijeta.

Glumice i glumci iz ansambla predstave su se zahvalili upravi Zeničkog pozorišta na pruženoj prilici za rad u izuzetno teškim i neizvjesnim vremenima, te su istakli kako je veliko zadovoljstvo osjećati sigurnost u pozorištu nasuprot svim nesigurnostima današnjice sa kojima smo suočeni.

U predstavi igraju glumci i glumice: Ermin Bravo, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Lana Delić, Selma Mehanović, Uranela Agić, Snežana Vidović, Siniša Vidović, Enes Salković, Muhamed Bahonjić i Predrag Jokanović, te dječaci i djevojčice: Tarik Hodžić, Osman Efendić, Arman Salihović, Vedad Babanović, Iman Muslić i Luna Lisica. Dramatizaciju predstave potpisuju Emina Omerović i Selma Spahić. Za scenografiju je bila zadužena Mirna Ler, a za kostimografiju Lejla Hodžić. Muziku predstave potpisuju Basheskia&EQ, a za koreografiju je bio zadužen Thomas Steyaert.

Prva reprizna izvedba je zakazana za 18. juni u 19.30 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se odvijaju u skladu sa važećim higijensko-epidemijološkim mjerama.