Kultura

HNK Mostar

Premijerno izvedena predstava “Spremni”

26/06/2020

Pokretač cijele priče je fenomen straha

Na maloj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru u četvrtak je izvedena premijera predstave “Spremni”, autorice Kristine Gavran.

Radnja predstave događa se u jednoj obitelji, a likovi su arhetipski: Majka, Otac, Sin i Kćer. Ta obitelj živi po filozofiji samodostatnosti, gdje ti nitko drugi ne treba, ili kako Otac u obitelji kaže: “Četiri je mjera u svim kuharicama. Zato naša obitelj broji četiri člana. Mi nikome ništa nismo dužni”. Otac i Majka puni su straha, i tim strahom doslovce hrane svoju djecu.

U predstavi igraju Dražen Pavlović, Anja Kraljević, Robert Pehar te Jelena Kordić Kuret koja je i redateljica.

– Ako smijem biti neskromna pa reći – napravili smo kvalitetnu predstavu. Proces je bio vrlo hektičan jer, uz režiju, i igram ulogu Majke, tako da nije bilo jednostavno posložiti cijelu priču da ima glavu i rep – kazala je redateljica.

Po njezinim riječima, pokretač cijele priče je fenomen straha.

– Ova predstava govori o tome što se događa kada strah kao jedna urođena, primarna ljudska emocija s funkcijom da upozori i zaštiti čovjeka, prestane imati tu svoju osnovnu funkciju i postaje fobija. Što dovodi do toga, koji su uzroci, kako se to odražava na ljude i što su posljedice? To me je privuklo i to su sve stvari kojima smo se bavili unutar cijelog procesa – istaknula je Kordić Kuret.

Predstava je odigrana pred ograničenim brojem gledatelja, uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera zaštite, a nakon premijere slijede prva i druga repriza u petak i subotu, 26. i 27. lipnja, s početkom u 20 sati.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.