Kultura

opatija

Premijerom dokumentarnog filma o Malenoj i Klepetanu počeo Liburnia Festival

25/08/2020

Emotivna je to priča o dvjema rodama, Malenoj i Klepetanu te o Stjepanu Vokiću, penzioneru i udovcu iz Slavonskog Broda, koji se brine o njima

Osamnaesti Liburnia Film Festival otvoren je u ponedjeljak na opatijskoj Ljetnoj pozornici svjetskom premijerom filma Tomislava Jelinčića “Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu.”

Emotivna je to priča o dvjema rodama, Malenoj i Klepetanu te o Stjepanu Vokiću, penzioneru i udovcu iz Slavonskog Broda, koji se brine o njima.

Stjepan je prije 28 godina pronašao Malenu propucanog krila, spasio joj je život i od tada su zajedno. Malena je 2002. pronašla ljubav svog života, Klepetana, kako ga je Stjepan nazvao, koji joj se vraća svake godine, a do sada su zajedno odgojili 60-ak malenih roda. Klepetan i rode svake jeseni kreću na dalek put natrag prema Africi dok Malena ostaje u selu sa Stjepanom.

Kako je najavio direktor i selektor festivala Oliver Sertić, tijekom pet festivalskih dana, do 28. augusta, bit će prikazana 33 dokumentarna filma, od kojih 21 film u konkurenciji za šest nagrada žirija i nagradu publike.

Svjetsku, hrvatsku ili festivalsku premijeru imati će devet filmova.

Ove godine ostvarena je suradnja Liburnia Film Festivala s programom Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture te je priređen poseban međunarodni program naslovljen „Stanje pripravnosti“, koji uključuje šest međunarodnih dokumentarnih filmova, koji govore o ekstremima političke sadašnjosti.

Uz prikazivanje filmova, program “Stanje pripravnosti” obuhvaća i razgovore s redateljima, masterclass predavanje i okrugli stol o tipskim nacionalizmima i pokretima kojima je cilj urušavanje pluralizma i temeljnih civilizacijskih vrijednosti.

U sklopu festivala, kao i svake godine, bit će održane radionice – “Prvi put snimam” u produkciji Fimaktiva za filmske entuzijaste i početnike, “Filmska početnica” u produkciji Restarta te tradicionalna “Pića s autorima”, razgovori s autorima filmova, navodi Hina.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.