Kultura

18. festival komedije

Premijerom predstave “Heroj nacije“ započela “Mostarska liska”

23/09/2021

U takmičarskom dijelu publika će imati priliku vidjeti sedam predstava, od kojih po jednu iz Hrvatske i Srbije. Predstave su inače izabrane među 40 pristiglih, a Festival će i ove godine uz njih imati i 15 dodatnih sadržaja

Premijerom predstave “Heroj nacije“ u izvedbi ansambla Narodnog pozorišta Mostar započeo je 18. festival komedije “Mostarska liska“, javlja Anadolu Agency (AA).

I ove godine u takmičarskom dijelu publika će imati priliku vidjeti sedam predstava, od kojih po jednu iz Hrvatske i Srbije. Predstave su inače izabrane među 40 pristiglih, a Festival će i ove godine uz njih imati i 15 dodatnih sadržaja. Festival je otvorio predsjedavajući Gradskog vijeća Mostara Salem Marić.

“Mogu garantovati da ćemo u narednim danima biti centar kulturnih zbivanja u zemlji. Večeras imamo duplu radost, jer dugo ‘Liska’ nije započela premijerom predstave Narodnog pozorišta Mostar“, rekao je direktor ove kuće Almir Mujkanović.

Za naredne godine najavio je i novitete.

“Želimo napraviti iskorak i proširiti selekciju izvan našeg govornog područja. Nastojat ćemo praviti internacionalnu selekciju koja će uključiti Engleski, Njemački, Francuski i ostale jezike“, najavio je Mujkanović.

Scenarista predstave “Heroj nacije“ Ivan Lalić rekao je kako je komad nastao još prije 21 godinu, ali da je njegova sudbina takva da je danas aktuelniji nego u vrijeme kada je pisan.

“Bavi se ulogom medija u zemljama Balkana. Doživio je pravu balkansku sudbinu, jer ustvari govori o zajedničkim problemima malog balkanskog čovjeka. Trudio sam se svemu dodati i lokalni šmek. Smatram i da je uspjeh nasmijati publiku. Za nas je najsretnija situacija vidjeti ljude dok se smiju tokom predstave, te kasnije i kako zadovoljni napuštaju pozorišta“, naveo je Lalić.

Osim predstave “Heroj nacije“, publika će do kraja festivala imati priliku pogledati i predstave: “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, “Ja od jutra nisam stao“, “Pozorište za početnike“, “Ritina škola“, “Sakati Bily sa Inišmana“ i “Čekajući Godoa“.

Stručni žiri “Mostarske liske“ ovog puta će činiti dramaturg Almir Imširević, reditelj Marko Misirača i glumac Velimir Njirić. U žiriju publike su Nada Dalipagić, Faris Smajkić i Sarah Sarić, dok će i ove godine žiri medija činiti Meliha Smajkić, Cvita Kusić i Rosanda Zovko.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.