Kultura

pred punom salom

Premijerom “Prodane nevjeste” obilježena 75. godišnjica sarajevske Opere

01/12/2021

Na deset panoa predstavljeno je deset dekada u postojanju najstarije teatarske kuće u BiH. Autor izložbe je historičar umjetnosti i komparativist iz Sarajeva Igor Vučak

Opera “Prodana nevjesta” kompozitora Bedricha Smetane, u režiji Jelene Bosančić, a pod dirigentskom palicom maestra Josipa Šege premijerno je izvedena sinoć u Narodnom pozorištu Sarajevu, pred punom salom.

Na taj način simbolično je obilježena 75. godišnjica sarajevske Opere jer se njen početak veže za taj naslov.

Rasprodate ulaznice za premijerno izvođenje najbolji je pokazatelj koliko je sarajevskoj publici nedostajala opera, a puna sala, smijeh i aplauzi najbolja su nagrada autorskoj i umjetničkoj ekipi. Premijeru su ispratile brojne poznate ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Reprizna izvođenja na repertoaru su 1. i 2. decembra.

Također, povodom premijere “Prodane nevjeste”, na trgu ispred pozorišta postavljena je izložba na otvorenom. Stogodišnjica postojanja Narodnog pozorišta Sarajevo obilježava se mnoštvom svečanih događaja, a među njima je i izložba “Theatrum Memoriae: Narodno pozorište Sarajevo (1921–2021)” koja je sinoć otvorena na trgu Susan Sontag.

Na deset panoa predstavljeno je deset dekada u postojanju najstarije teatarske kuće u BiH. Autor izložbe je historičar umjetnosti i komparativist iz Sarajeva Igor Vučak, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.