Kultura

Beograd

Preminula poznata srbijanska glumica Neda Arnerić

10/01/2020

Snimila je više od 100 filmova, a odigrala četrdesetak uloga u pozorištu. Za svoj rad dobila je brojna priznanja i nagrade

Slavna srbijanska glumica Neda Arnerić preminula je u Beogradu, u 67. godini, prenosi Anadolu Agency (AA).

Snimila je više od 100 filmova, a odigrala četrdesetak uloga u pozorištu. Za svoj rad dobila je brojna priznanja i nagrade.

Neda Arnerić je bila je zapažena po brojnim ulogama. Njen film, “San” iz 1966. godine, napravio je od Nede prvu dečju filmsku zvijezdu Jugoslavije. Posebno se proslavila u kultnom filmu “Ko to tamo peva” gdje je tumačila ulogu mlade.

U karijeri dugoj pola vijeka, Neda je ostvarila značajne uloge u filmovima “Višnja na Tašmajdanu”, “Užička republika”, “Sutjeska”, “Valter brani Sarajevo”, “Varljivo leto '68” i drugi.

Igrala je i u mnogobrojnim italijanskim filmovima. Nakon velike popularnosti šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga vijeka, glumica je i devedesetih doživjela veliku slavu, zahvaljujući blokbasteru “Tri karte za Holivud” i televizijskoj seriji “Policajac sa Petlovog brda”.

Za ulogu Delfine, u filmu “Ispravi se, Delfina” reditelja Aleksandra Đurčinova, 1977. godine je dobila “Srebrnu arenu” na Filmskom festivalu u Puli, kao i nagradu “Carica Teodora” na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu.

Godine 1980. diplomirala je istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1985. do 1999. godine vodila je sopstvenu galeriju “Atrijum” u Beogradu.

Dobitnica je “Zlatne arene” na Filmskom festivalu u Puli (1988) za ulogu u filmu “Haloa –Praznik kurvi”, reditelja Lordana Zafranovića. Dobila je i nagradu “Pavle Vuisić” za životno djelo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.