Kultura

u 80. godini života

Preminuo Božidar Nikolić, reditelj kultnog filma “Balkanski špijun”

13/05/2021

Nikolić je kao reditelj potpisao pojedine kultne filmove poput "Balkanski špijun", „"Tri karte za Holivud", „U ime oca i sina“

Jedan od najpoznatijih direktora fotografije i reditelja na prostoru bivše Jugoslavije Božidar Bota Nikolić preminuo je u 80. godini, objavila je Radiotelevizija Srbije.

Nikolić je kao reditelj potpisao pojedine kultne filmove poput “Balkanski špijun”, „”Tri karte za Holivud”, „U ime oca i sina“, a uz njegovo ime vezana je i zanimljivost da je dodijelio prvu glavnu ulogu Bradu Pittu u filmu “Tamna strana Sunca” (The Dark Side of the Sun).

Film je snimljen kao američko-jugoslavensko-kanadska koprodukcija, a uz Pitta su igrali Sheryll Polack, Gall Boyd, Milena Dravić i Sonja Savić.

Božidar Nikolić (u sredini) sa Bradom Pittom (desno)

Rođen u Nikšiću 1942. godine, a u kinematografiju je ušao tokom 60-ih i 70-ih godina kao televizijski kamerman Radiotelevizije Beograd.

Nikolić je vrijedio za vrlo uspješnog direktora fotigrafije, a sarađivao je s redateljima poput Lordana Zafranovića, Živka Nikolića, Vatroslava Mimice, Milana Jelića, Vlaste Radovanovića i Miše Radivojevića.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.