Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u 75. godini života

Preminuo Jasmin Dodik, doajen bh. filmske industrije

ddsds

Dodik je svoj radni vijek proveo kao uposlenik Radio televizije Bosne i Hercegovine a kao stariji čovjek i slabijeg materijalnog stanja, na sebe preuzeo očuvanje filmske trake, idući i prikazujući filmove u malim kinima širom BiH

Prije tri dana u Sarajevu je u 75. godini života preminuo doajen bh. filmske industrije Jasmin Dodik, izgubivši tako bitku s dugom i teškom bolešću, saopćila je Fondacija za kinematografiju.

Svim kolegama iz svijeta filma koji nije tako primjetan ali je jednako važan a to je distribucija i prikazivanje filmova, ostaće u trajnoj uspomeni kao istinski zaljubljenik i entuzijasta sedme umjetnosti. Kolege će ga pamtiti po borbi da spasi filmsku traku, koja je na rubu zaborava pred modernom tehnikom i digitalizacijom.

Dodik je svoj radni vijek proveo kao uposlenik Radio televizije Bosne i Hercegovine a kao stariji čovjek i slabijeg materijalnog stanja, na sebe preuzeo očuvanje filmske trake, idući i prikazujući filmove u malim kinima širom BiH.

Kroz bivšu Jugoslaviju Dodik je sakupljao i presnimavao stare filmove, a tokom rata u BiH odlazio je u Zagreb te donosio filmove kako bi ih prikazivao u opkoljenom Sarajevu.

Jasmin Dodik ovjekovječen je i u dokumentarnom filmu mladog BH autora Benjamina Dizdarevića „Rez“ koji je premijerno prikazan u okviru programa BH film Sarajevo film Festivala 2016. godine a koji govori o njegovom životnom putu liku i djelu.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo je početkom godine pokrenula inicijativu za dodjelu priznanja filmskim radnicima zaslužnim za razvoje BH kinematografije od njenog nastanka pa do danas, a koja je u finalnoj fazi realizacije, a Jasmin Dodik će ovo priznanje nažalost primiti posthumno, saopćeno je.