Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u 77. godini

Preminuo književnik i publicist Ivan Kordić

kordic

Smatra se jednim od najoriginalnijih i najautentičnijih pjesnika u svojog generaciji i poslijeratnoj bh. poeziji

Književnik i publicist Ivan Kordić preminuo je u 77. godini. Ovaj je pjesnik ostavio veliki pečat u bh. poeziji i novinarstvu.

Ivan Kordić pjesnik, pripovjedač, esejist, novinar, pozorišni i književni kritičar iza sebe je ostavio važna književna i novinarska djela.

Objavio je pjesničke knjige Rumen, Rika na razbojištu sunca, Odbjegla krinka, Kuća pod nebom, Cesta izvan krajolika i mnoge druge. Dobitnik je brojnih nagrada kao što su Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva 2001. godine, nagrada za životno djelo Međunarodnog sajma knjiga u Sarajevu 2005, Bosanski stećak 2006, godišnje nagrade Društva pisaca BiH za najbolju knjigu 2008. godine, te nagradu „Skender Kulenović“ 2009. Radio je I kao novinar te urednik informativnog programa TVSA i TVBiH.

Bio je prvi urednik kulturno-zabavnog programa FTV, te je uređivao i vodio emisiju “Kažiprst”. Autor je scenarija za kratki igrani film “Akumulator”, te brojnih dokumentarnih emisija. U Sarajevu provodi godine agresije, te u tom periodu pravi više od tristo aktuelnih političkih komentara na Dnevniku TV Sarajevo i u ratnom “Oslobođenju”, čiji dio je objavljen 1993. u knjizi “Laž, mržnja, zločin”.

Smatra se jednim od najoriginalnijih i najautentičnijih pjesnika u svojog generaciji i poslijeratnoj bh. poeziji.