Kultura

češka

Preminuo proslavljeni režiser Jiri Menzel

07/09/2020

U filmovima je kombinirao humanistički pogled na svijet sa sarkazmom i provokativnim temama te je bio važan sudionik češkog novog vala

Slavni češki filmski i pozorišni redatelj, oskarovac Jiri Menzel, preminuo je u 82. godini, objavila je u nedjelju navečer njegova supruga Olga na svojoj Facebook stranici.

Menzela je proslavio njegov prvi dugometražni film “Strogo kontrolirani vozovi” iz 1966., za koji je osvojio Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.

Za Oscara je 1986. nominirana i njegova popularna komedija “Selo moje malo”, a brojni drugi njegovi filmovi postali su klasici za češke gledatelje i redatelje.

U filmovima je kombinirao humanistički pogled na svijet sa sarkazmom i provokativnim temama te je bio važan sudionik češkog novog vala. Poput ostalih redatelja njegove generacije, Menzel je imao problema s komunističkim vlastima.

Zbog provokativnosti njegova satira “Ševa na koncu”, snimljena 1969., bila je zabranjena do 1990. i prikazana je tek nakon pada Berlinskog zida.

Ostali poznati filmovi su mu “Zločin u djevojačkoj školi” (1965.), “Hirovito ljeto” (1968.) i “Služio sam engleskog kralja” (2006.).

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.