Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U 88. godini

Preminuo slavni pisac Wilbur Smith, djela su mu prodana u 140 miliona primjeraka

Wilbur Smith

Vijest je potvrdio njegov izdavač, a preminuo je u svom domu u Cape Townu, u Južnoafričkoj Republici

Svjetski poznati autor bestselera Wilbur Smith preminuo je u dobi od 88 godina, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vijest je potvrdio njegov izdavač, a preminuo je u svom domu u Cape Townu, u Južnoafričkoj Republici.

Tokom dugogodišnje karijere objavio je 49 knjiga koje su diljem svijeta prodane u 140 miliona primjeraka.

“Romani Wilbura Smitha zaokupljaju čitaoce više od pola stoljeća, prodavši se u više od 140 miliona primjeraka širom svijeta na više od trideset jezika. Njegova najprodavanija serija ‘Courtney’, najdugovječnija u historiji izdavaštva, prati avanture porodice Courtney širom svijeta, obuhvatajući generacije i tri stoljeća, kroz kritične periode od kolonijalne Afrike do američkog građanskog rata i ere aparthejda u Južnoj Africi”, navodi se.

Prvi Smithov roman “When the Lion Feeds”, objavljen 1964. godine, bio je instant bestseler i svaki od njegovih narednih romana bio je na listi bestselera, često na prvom mjestu, čime je autor dobio priliku da putuje daleko i široko u potrazi za inspiracijom.

Smith je rođen 9. januara 1933. u Sjevernoj Rodeziji, sadašnjoj Zambiji u Centralnoj Africi. Njegov otac, Herbert Smith, bio je limarski radnik, a njegova majka Elfreda, koja je više umjetnički naklonjena, je bila ta koja je ohrabrivala mladog Wilbura da čita.

U dobi od 18 mjeseci, Smith se ozbiljno razbolio od cerebralne malarije i postojala je mogućnost da će imati oštećenje mozga ako preživi.

Njegov otac je smatrao da je njegova opsesija knjigama neprirodna i nezdrava, a Smith je postao tajni čitalac, provodeći sate u toaletu gdje je držao svoje omiljene romane.