Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Kultura

Prenos predstava Metropolitan Opere iz New Yorka u Kamernom teatru 55

03/10/2018

Svi ljubitelji opere će u Kamernom teatru 55 prvi put biti u prilici da uživo gledaju prenos predstava iz Metropolitan Opere u New Yorku u visokoj HD rezoluciji, a prva predstava “Aida” Giuseppea Verdia bit će emitovana 6. oktobra.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović istakao je danas na konferenciji za medije da je to jedinstven projekt koji su uspjeli realizirati uz pomoć Ambasade Sjedinjenih Američkih Država te da će ljubitelji u narednih godinu dana moći uživati u deset predstava te najveće svjetske opere.

Između ostalog, publika će moći vidjeti u visokoj rezoluciji tona i zvuka predstave “Samson i Dalila” Camille Saint-Saensa (20.10.), “Djevojka sa zapada” Puccinia Giacomoa (27.10), “Marine” Nicoea Muhlya (10.11) te “La traviata” Giuseppea Verdia (15.12.).

Direktor Hadžihafizbegović danas je potpisao i Ugovor o sponzorstvu sa Općinom Centar Sarajevo u iznosu od 20.000 KM, ističući da je 10.000 KM planirano za nabavku opreme, a 10.000 KM za održavanje trećeg Međunarodnog teatarskog festivala “Dani Jurislava Korenića” od 1. do 8. decembra u Kamernom teatru 55.

Dodao je da će ovogodišnji predsjednik žirija Festivala biti Mustafa Nadarević, te da će posjetitelji moći pogledati predstave iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova.

Zahvalio je načelniku Općine Centar Nedžadu Ajnadžiću na izdvojenim sredstvima, naglašavajući da su upravo zbog ljudi koji posjeduju senzibilitet za kulturu uspjeli velikana Jurislava Korenića ‘vratiti na mjesto koje mu pripada’.

Između ostalog, Hadžihafizbegović je najavio 9. oktobra premijeru predstave “Tri sestre” u režiji Pjera Žalice u kojoj, među ostalima, igraju Dragan Jovičić, Mirsad Tuka, Tatjana Šojić, Gordana Boban i Maja Izetbegović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.