Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Veliki gubitak za bh. književnost

“Preporod”: Kulenovićevom smrću bh. književnost ostala bez jedinstvene pojave

Sanjin-Kodrić-Copy

U književnosti se javio krajem šezdesetih godina 20. stoljeća i objavio više od 20 knjiga putopisa, pripovijetki…

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Sanjin Kodrić, povodom smrti akademika, profesora i pisca Tvrtka Kulenovića, ističe da su bošnjačka i bosanskohercegovačka književnost i kultura  danas ostale bez jedinstvene pojave u proteklih više od pola stoljeća.

“Preporod“ izražava najdublje saučešće porodici Tvrtka Kulenovića te ukupnoj književnoj i kulturnoj javnosti.

Akademik Kulenović preminuo je u Sarajevu.

Rođen je u Šapcu 9. aprila 1935. godine.

Između ostalog je bio dugogodišnji profesor i profesor emeritus Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prvi predsjednik P.E.N.centra Bosne i Hercegovine, direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu te redovni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

U književnosti se javio krajem šezdesetih godina 20. stoljeća i objavio više od 20 knjiga putopisa, pripovijetki, radio-drama te romane „Čovjekova porodica“ (1991), „Istorija bolesti“ (1994) i „Jesenja violina“ (2000), uključujući i knjige iz oblasti književne teorije i kritike, esejistike i teatrologije.

Uz druge važne književne izbore, njegovi putopisi i roman „Čovjekova porodica“ objavljeni su i u reprezentativnoj ediciji “Preporoda” – „Bošnjačka književnost u 100 knjiga“ (2006).

Kulenović je dobio više značajnih nagrada, među njima i Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva (1975.) te bio kandidiran za Nobelovu nagradu za književnost.