Preporuka za čitanje online knjižare “Knjiga.ba”

sajam knjiga22

”Zavičaj, zaborav” Ludwiga Bauera, ”Bestijarij” Witolda Gombrowicza i  ”Uoči slavlja” Saše Stanišića, knjige su koje za ”produženi” vikend preporučuje najveća online knjižara u Bosni i Hercegovini ”Knjiga.ba”.

Sudbina podunavskih Nijemaca, pojedinac nasuprot sistemu te odnosi muškarca i žene u vremenu opterećenom poviješću, velike teme Ludwiga Bauera, duboko prožimaju roman ”Zavičaj, zaborav”. Glavni junak istinski je idealist, čovjek kojega život nije mazio. Odrastajući uz poočima i pomajku, tek kao mladić saznaje svoje pravo ime i porijeklo. Da bi pobjegao od skučenosti zavičaja, odlazi studirati u veliki grad, a ljevičarski ga ideali vode dalje u Čehoslovačku i Istočnu Njemačku.

U Gombrowiczevu ”Bestijariju” može se izdvojiti nekoliko različitih područja od kojih je svako primjer druge perspektive upisane u gombrovičevski motiv životinja. Udubljujući se pozorno u čitanje Gombrowiczevih djela, može se zamijetiti začudna količina posebnih naziva životinja kakvima se pisac služi na različitim razinama svojih tekstova, tih naziva ima oko 140. Pojavljuju se na stilističkoj razini, u narativnim komentarima, u fabularnim konstrukcijama, u frazeologemima, poslovicama, u leksikaliziranim izrekama i usporedbama te u filozofskim diskursima.

Nakon velikog uspjeha romana ”Kako vojnik popravlja gramofon” preve­denog na više od 30 jezika, Saša Stanišić u drugom romanu ”Uoči slavlja” opisuje događaje iz njemačke provincije. ”Uoči slavlja” djelo je koje ne ostavlja ravnodušnim, prije svega zbog autorove suptilne duhovitosti i suosjećajnosti prema svojim junacima.