Prije 12 godina preminuo bh. režiser Benjamin Filipović

Benjamin-Filipovic-1

Na današnji dan prije 12 godina, tačnije 20. jula 2006. godine, u 45. godini preminuo je Benjamin Filipović, bosanskohercegovački filmski radnik, režiser i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Benjamin Filipović diplomirao je filmsku režiju na “FAMU” u Pragu. Sa svojim diplomskim filmom “Plus, minus jedan” osvojio je Specijalnu nagradu žirija na studenskom takmičenju u Karlovim Varima.

Prvi dugometražni film “Praznik u Sarajevu” režirao je 1991. godine, za koji je Filipović dobio brojne nagrade u zemlji i inostranstvu, a proglašen je jednim od deset najgledanijih filmova u BiH.

Režirao je i jednu od najgledanijih TV serija, “Top listu nadrealista”. Tokom rata režirao je film “Mizaldo – kraj teatra” koji je premijerno prikazan 1994. godine na filmskom festivalu u Berlinu. 1997. godine sa filmom “Super dobra ideja” osvojio je nagradu za najbolji kratki film na festivalu u Barseloni. Treći dugometražn film “Dobro uštimani mrtvaci” režirao je 2005.

Benjamin Filipović bio je predsjednik Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine, član Evropske filmske akademije (EFA) i Udruženja filmskih i televizijskih reditelja Njemačke.

Umro je u noći 20. jula 2006. godine od srčanog napada.